Måndag 26 Jul
Stockholm

Efter kaoset igår – här är flyg fortfarande inställda

Fortsätta föresningar till Stockholm efter gårdagens kaos.
1 av 3
Fortsätta föresningar till Stockholm efter gårdagens kaos. Foto: TT
Det var i går som radarsystemet slutade fungera.
2 av 3
Det var i går som radarsystemet slutade fungera. Foto: SCANPIX SWEDEN
Arlanda flygplats drabbas mest.
3 av 3
Arlanda flygplats drabbas mest. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

I går torsdag inkom uppgifterna att Stockholms luftrum hade stängts av på grund av problem med radarkommunikationen. I dag är flera flyg fortsatt inställda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla flygplan som befann sig i luftrummet togs ner, medan andra på väg till Stockholm inte fick lämna sina flygplatser. Tio flygplatser påverkades av kommunikationsproblemet. Vid 13.20 kunde Luftfartsverket ge besked att problemet var åtgärdat – men i dag påverkas ännu trafiken.

På Arlanda är det åtta avgångar och elva ankomster som har ställts in. På Bromma är en avgång och en ankomst inställd. Det är en effekt av gårdagens flygkaos.

– Det handlar om flygplan och personal som sto spå fel plats eftersom de inte kom i väg i går. Vissa bolag fattade beslut redan i går om att ställa in förebyggande syfte, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia, till Borås Tidning.

Luftfartsverket ska nu utreda orsaken till haveriet.

– Vi ska påbörja en utredning snarast, i dag eller nästa vecka. det är svårt att säga hur lång tid utredningen tar. Det beror på hur komplext det är nära an börjar rota i det, säger Luftfartsverkets pressansvarige Per Fröberg till BT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela