Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elever på friskolor presterar sämre – men lärarna ger högre betyg

- 26/05/2016, 07:44
Studie visar att gymnasieelever på friskolor får högre betyg än de egentligen presterar.
1 av 3

Studie visar att gymnasieelever på friskolor får högre betyg än de egentligen presterar.

tt bild

Forskare tror att lärarna är mer generösa med betyget på friskolor.
2 av 3

Forskare tror att lärarna är mer generösa med betyget på friskolor.

TT NYHETSBYRÅN

Men egentligen presterar elever på friskolor sämre.
3 av 3

Men egentligen presterar elever på friskolor sämre.

TT

Studier visar att gymnasieelever på friskolor presterar sämre på nationella prov, än elever på kommunala skolor. Lärare på friskolor är dessutom mer generösa i betygssättningen.

Studien har gjorts på uppdrag av regeringens utvärderingsmyndighet IFAU och omfattar 48 000 nationella prov i svenska, engelska och matematik från gymnasieskolan. I studien har även skolornas rättningar jämförts med Skolinspektionens omrättningar av samma prov. Detta uppger SR.

Forskarna tror att resultatet beror på att gymnasielärare på friskolor är mer generösa med betygen. Detta trots att elever på friskolor presterar i genomsnitt sämre än elever på kommunala skolor.

– Elever som går på studieförberedande program efterfrågar högra studieresultat, och det får de också om man tittar på de interna rättningarna av proven. I slutändan är det sannolikt att det översätts i högre betyg, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, till SR.

Störst är skillnaden bland elever som går på yrkesförberedande program, och som inte har högt utbildade föräldrar. Deras meritvärde skiljer sig med 0,5 poäng.

Enligt Jonas Vlachos är det en betydande skillnad, även om de verkar små.

– Fristående och kommunala skolor erbjuder samma program och de har samma finansiering. I princip kan man tycka att de åtminstone borde prestera ungefär lika bra, säger han till SR.

2012 rapporterades att friskolor används för att göra svarta pengar vita.