Studie visar att gymnasieelever på friskolor får högre betyg än de egentligen presterar.
1 av 3
Studie visar att gymnasieelever på friskolor får högre betyg än de egentligen presterar. - Foto: tt bild
Forskare tror att lärarna är mer generösa med betyget på friskolor.
2 av 3
Forskare tror att lärarna är mer generösa med betyget på friskolor. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men egentligen presterar elever på friskolor sämre.
3 av 3
Men egentligen presterar elever på friskolor sämre. - Foto: TT

Elever på friskolor presterar sämre – men lärarna ger högre betyg

Studier visar att gymnasieelever på friskolor presterar sämre på nationella prov, än elever på kommunala skolor. Lärare på friskolor är dessutom mer generösa i betygssättningen.


Studien har gjorts på uppdrag av regeringens utvärderingsmyndighet IFAU och omfattar 48 000 nationella prov i svenska, engelska och matematik från gymnasieskolan. I studien har även skolornas rättningar jämförts med Skolinspektionens omrättningar av samma prov. Detta uppger SR.

Forskarna tror att resultatet beror på att gymnasielärare på friskolor är mer generösa med betygen. Detta trots att elever på friskolor presterar i genomsnitt sämre än elever på kommunala skolor.

– Elever som går på studieförberedande program efterfrågar högra studieresultat, och det får de också om man tittar på de interna rättningarna av proven. I slutändan är det sannolikt att det översätts i högre betyg, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, till SR.

Störst är skillnaden bland elever som går på yrkesförberedande program, och som inte har högt utbildade föräldrar. Deras meritvärde skiljer sig med 0,5 poäng.

Enligt Jonas Vlachos är det en betydande skillnad, även om de verkar små.

– Fristående och kommunala skolor erbjuder samma program och de har samma finansiering. I princip kan man tycka att de åtminstone borde prestera ungefär lika bra, säger han till SR.

2012 rapporterades att friskolor används för att göra svarta pengar vita.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.