Om någon av elevernas föräldrar eller vårdnadshavare inte vill skaka hand med en lärare kan de tvingas betala böter på upp till 40 000 kronor.
1 av 3
Om någon av elevernas föräldrar eller vårdnadshavare inte vill skaka hand med en lärare kan de tvingas betala böter på upp till 40 000 kronor. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bakgrunden är ett fall där två tonårspojkar nyligen fick undantag från att skaka hand med sin lärare eftersom deras tolkning av Koranen sa att de inte får röra en person av det motsatta könet.
2 av 3
Bakgrunden är ett fall där två tonårspojkar nyligen fick undantag från att skaka hand med sin lärare eftersom deras tolkning av Koranen sa att de inte får röra en person av det motsatta könet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Beslutet från den regionala myndigheten, som togs under onsdagen, innebär nu att lärare har lagen på sin sida när det kommer till att kräva ett handslag.
3 av 3
Beslutet från den regionala myndigheten, som togs under onsdagen, innebär nu att lärare har lagen på sin sida när det kommer till att kräva ett handslag. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Beslutet: Här tvingas muslimska elever att skaka hand med lärare

Efter ett beslut från en regional myndighet i Schweiz måste nu muslimska studenter skaka hand med sina lärare – både i början och slutet av varje lektion.


Om någon av elevernas föräldrar eller vårdnadshavare inte vill skaka hand med en lärare kan de tvingas betala böter på upp till 40 000 kronor, skriver Göteborgs-Posten som hänvisar till tidningen Basler Zeitung.

Bakgrunden är ett fall där två tonårspojkar nyligen fick undantag från att skaka hand med sin lärare eftersom deras tolkning av Koranen sa att de inte får röra en person av det motsatta könet. Beslutet fick stor uppmärksamhet i landet och skolan vände sig till de lokala myndigheterna.

– Att skaka hand är en del av vår kultur, sa den schweiziske justitieministern Simonetta Sommaruga i schweizisk tv.

Beslutet från den regionala myndigheten, som togs under onsdagen, innebär nu att lärare har lagen på sin sida när det kommer till att kräva ett handslag.

Man motiverar beslutet genom att peka på att handskakning i Schweiz dels är en mångårig tradition, och dels ett tecken på respekt. Myndigheten konstaterade att det finns ett "allmänt intresse om jämställdhet samt integration av utlänningar som är långt större än det som rör elevers trosfrihet".

I Schweiz bor åtta miljoner människor. Uppåt 350 000 av dem är muslimer, skriver GP.

För en tid sedan lämnade den svenske MP-politikern Yasri Khan politken efter en uppmärksammad händelse där han vägrade att skaka hand med en kvinnlig reporter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde man få avstå från att skaka hand?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Jättekran på plats vid rasade bron

Polisen i Malmö rapporterar om rån väpnat

1 timme sedan
"Pildammsstaden. Personrån utomhus.", skriver polisen på sin hemsida.

Äldre man död i trafikolycka

2 timmar sedan
En man i 75-årsåldern har omkommit i en olycka på en länsväg norr om Kalmar, uppger polisen. Mannen färdades på en cykel som kolliderade med en bil.

USA uppges skicka bomber till Israel trots oro

2 timmar sedan
USA:s regering har de senaste dagarna i tysthet godkänt att stridsflyg och krigsmateriel ska skickas till Israel, trots att president Joe Biden offentligt intensifierat kritiken mot Israels krigföring i Gaza.

Polisen i Malmö rapporterar om rån övrigt

2 timmar sedan
"S:t Knuts torg. Personrån utomhus.", skriver polisen på sin hemsida.

Stickskadade sökte vård – mordförsök utreds

2 timmar sedan
Två män i 20-årsåldern har sökt vård vid akutmottagningen i Kalmar för stick- eller skärskador. Händelsen utreds som mordförsök, uppger polisen.