Rüya fick inte jobbet för att hon bär slöja: "Vi blir orättvist behandlade"

- 28/05/2016, 13:16 -
Ruya uppmanar nu alla till att inte ge upp och fortsätta prata om problemet, för det är vardag för vissa personer.
1 av 2

Ruya uppmanar nu alla till att inte ge upp och fortsätta prata om problemet, för det är vardag för vissa personer.

Rüya El Hattawi.
2 av 2

Rüya El Hattawi.

Först fick hon höra att hon fått jobbet, sedan ändrade de sig. Ruya blev nekad jobbet på grund av sin slöja.

Rüya El Hattawi, 20, sökte jobb via ett bemanningsföretag och fick gå på flera arbetsintervjuer. En intervju var till företaget Santa Marias kryddfabrik – en intervju som hon kände gick bra.

Intervjun filmades och och skickades sedan till företaget. Efter intervjun fick Ruya sms där det stod att hon kan räkna med att börja jobba vecka 23 och att hon skulle få mer information senare.

I går fick hon ett samtal som förändrade allting. Hon fick inte jobbet, på grund av sin slöja.

– Först var de jättepositiva, sedan ringde de och sa att de hade dåliga nyheter. De sa att de hade dubbelkollat deras hygienpolicy och att de inte kunde anställa mig längre på grund av min slöja, säger Ruya till Nyheter24.

Ruya förstod inte vad som hade hänt då hon hade slöja på sig även på intervjun, och då var det inget problem. Hon försökte kompromissa och komma med lösningar, då hon verkligen ville ha jobbet och hade tackat nej till andra intervjuer.

– Först var jag lugn och ville förstå. Jag har jobbat inom vården och vet vad som menas med hygienpolicy, så jag försökte kompromissa med att jag kunde ha hårskydd över slöjan, en annan sorts slöja, men ingenting gick, säger hon.

Sedan kom frågan som knäckte Ruya.

– De frågade om jag kunde ta av mig slöjan, om jag verkligen var tvungen att ha på mig den. Jag vet inte om det var en allmän fråga eller en kränkning, men jag blev jättekränkt och ledsen, säger hon.

Ruya säger att hon annars inte brukar gråta, men efter det här samtalet började tårarna rinna.

– Jag kände mig förnedrad och felplacerad, som att jag inte tillhör det här stället längre. Jag trodde vi hade kommit längre än såhär. Om de hade hittat en person med bättre meriter än mig så hade de bara kunnat sagt det, för så fungerar arbetslivet. Jag förstår inte varför de ens tog in det här känsliga ämnet, säger hon.

Santa Maria säger att det har blivit fel i kommunikationen mellan dem och bemanningsföretaget och menar att Ruya inte skulle ha fått ett sådant besked från början. De säger även att företaget inte har någon policy som förbjuder slöja på arbetstid.

– Vi sätter alltid hygien och säkerhet i första hand, vilket gäller allt från naglar, smycken, nycklar och även då tyg som hänger ner och kan fastna i maskinerna. När det gäller slöja ser vi däremot att vi kan lösa det, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Santa Maria till Nyheter24.

Santa Maria beklagar sig över det som skett och säger att de ska gå vidare med händelsen för att se vad som gick fel.

– Det har blivit en stor miss som bara går att beklaga, det här känns inte alls bra, vi står inte för det här. Vi står för mångfald, inget annat, säger hon.

Ruya uppmanar nu alla till att inte ge upp och fortsätta prata om problemet, för det är vardag för vissa personer.

– Det finns kvinnor som inte vågar söka jobb på grund av det här, vi blir orättvist behandlade. Från och med i dag vägrar jag normalisera diskrimineringen av slöja, säger hon.