Gabriella Ylvasdotter och Ylva Gunillasdotter bytte efternamn som ett feministiskt ställningstagande.
1 av 4
Gabriella Ylvasdotter och Ylva Gunillasdotter bytte efternamn som ett feministiskt ställningstagande. - Foto: privat
Mor och dotter tycker att det är viktigt att hylla sina mammor.
2 av 4
Mor och dotter tycker att det är viktigt att hylla sina mammor. - Foto: privat
Tidigt 1960-tal. Ylva i knät på sin mamma Gunilla Zimmerman, som hon nu har hyllat genom att ta hennes förnamn som del av sitt efternamn.
3 av 4
Tidigt 1960-tal. Ylva i knät på sin mamma Gunilla Zimmerman, som hon nu har hyllat genom att ta hennes förnamn som del av sitt efternamn. - Foto: privat
Ylva Gunillasdotter och Gabriella Ylvasdotter är båda väldigt inne på crossfit och tränar gärna tillsammans.
4 av 4
Ylva Gunillasdotter och Gabriella Ylvasdotter är båda väldigt inne på crossfit och tränar gärna tillsammans. - Foto: privat

Döttrarna om efternamnsbytet: "En feministisk hyllning till våra mammor"

Mor och dotter tröttnade på alla efternamn som slutar på -son. Nu har båda ändrat efternamn för att bryta mot mansnormen.


Ylva Gunillasdotter, 55 år, och hennes dotter Gabriella Ylvasdotter, 27 år, bestämde sig för att bryta den djupt rotade normen för efternamn i Sverige.

– Det är i allra högsta grad en feministisk handling, menar Ylva.

Mamma och dotter jobbar båda som guider i Stockholm och Brasilien, Gabriella är också gymägare. Deras tidigare brasilianska efternamn da Silva har varit väl inarbetat som deras egna personliga varumärken inom sina respektive yrken.

Men något skavde inom Gabriella, i tanken på att bära- och föra vidare sin pappas efternamn. En pappa som har varit allt annat än närvarande i hennes liv.

– Det kändes helt fel. Varför skulle han ta åt sig äran utan att ens vara en pappa för mig? Då slog det mig att jag vill inte ha någon jävla mans namn. Om jag är något här i världen så är det Ylvas dotter, säger Gabriella stolt till Nyheter24.

Gabriella tog kontakt med Skatteverket och fick veta att om en tar ett son- eller dotternamn efter en förälders förnamn, så klassas det som ett nytt efternamn och då behöver det inte godkännas av andra bärare.

För Ylva var efternamnsbytet helt och hållet en konsekvens av Gabriellas beslut. Om inte hennes dotter hade bytt så hade det inte varit aktuellt för Ylva heller.

– Jag har alltid gillat mitt tidigare namn Ylva da Silva. Men så slog det mig att jag är ju mors dotter lika mycket som Gabbi är min, säger Ylva Gunillasdotter.

Nyheter24 träffar Gabriella och Ylva under mors dag-firandet av Ylvas mamma Gunilla Zimmerman, ett firande som sammanfaller med hennes 75-årsfest.

Gunilla är hedrad över den fina gesten, men kan själv inte tänka sig att byta namn till Gunilla Tyrasdotter nu efter sin egen mamma Tyra. Hon känner att hennes namn är så pass inarbetat sedan hon gifte sig som 19-åring.

Om Gabriella någon dag skulle få en son, så ärver han hennes efternamn och heter alltså Ylvasdotter precis som sin mamma. Något som har väckt en del reaktioner med tanke på att det blir "fel" genusform.

– Men vad spelar det egentligen för roll? Det är ingen som reagerar över alla kvinnor som har ett -sonnamn, eller hur? Det är dags att vi skapar en ny norm nu, säger Gabriella med eftertryck.

Här kan du läsa en lista över bevisen på att du har världens bästa mamma. Eller vill du testa hur mycket du faktiskt älskar din mamma? Det kan du göra här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja byta efternamn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.