Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Döttrarna om efternamnsbytet: "En feministisk hyllning till våra mammor"

- 30/05/2016, 17:39 -

Mor och dotter tröttnade på alla efternamn som slutar på -son. Nu har båda ändrat efternamn för att bryta mot mansnormen.

Ylva Gunillasdotter, 55 år, och hennes dotter Gabriella Ylvasdotter, 27 år, bestämde sig för att bryta den djupt rotade normen för efternamn i Sverige.

– Det är i allra högsta grad en feministisk handling, menar Ylva.

Mamma och dotter jobbar båda som guider i Stockholm och Brasilien, Gabriella är också gymägare. Deras tidigare brasilianska efternamn da Silva har varit väl inarbetat som deras egna personliga varumärken inom sina respektive yrken.

Men något skavde inom Gabriella, i tanken på att bära- och föra vidare sin pappas efternamn. En pappa som har varit allt annat än närvarande i hennes liv.

– Det kändes helt fel. Varför skulle han ta åt sig äran utan att ens vara en pappa för mig? Då slog det mig att jag vill inte ha någon jävla mans namn. Om jag är något här i världen så är det Ylvas dotter, säger Gabriella stolt till Nyheter24.

Gabriella tog kontakt med Skatteverket och fick veta att om en tar ett son- eller dotternamn efter en förälders förnamn, så klassas det som ett nytt efternamn och då behöver det inte godkännas av andra bärare.

För Ylva var efternamnsbytet helt och hållet en konsekvens av Gabriellas beslut. Om inte hennes dotter hade bytt så hade det inte varit aktuellt för Ylva heller.

– Jag har alltid gillat mitt tidigare namn Ylva da Silva. Men så slog det mig att jag är ju mors dotter lika mycket som Gabbi är min, säger Ylva Gunillasdotter.

Nyheter24 träffar Gabriella och Ylva under mors dag-firandet av Ylvas mamma Gunilla Zimmerman, ett firande som sammanfaller med hennes 75-årsfest.

Gunilla är hedrad över den fina gesten, men kan själv inte tänka sig att byta namn till Gunilla Tyrasdotter nu efter sin egen mamma Tyra. Hon känner att hennes namn är så pass inarbetat sedan hon gifte sig som 19-åring.

Om Gabriella någon dag skulle få en son, så ärver han hennes efternamn och heter alltså Ylvasdotter precis som sin mamma. Något som har väckt en del reaktioner med tanke på att det blir "fel" genusform.

– Men vad spelar det egentligen för roll? Det är ingen som reagerar över alla kvinnor som har ett -sonnamn, eller hur? Det är dags att vi skapar en ny norm nu, säger Gabriella med eftertryck.

Här kan du läsa en lista över bevisen på att du har världens bästa mamma. Eller vill du testa hur mycket du faktiskt älskar din mamma? Det kan du göra här.

Skulle du vilja byta efternamn?