Fredag 28 Jan
Stockholm

Är det olagligt att bada topless? Så här säger lagen

Vill du skippa bikinitoppen i sommar? Skönt! Men du måste så klart hålla dig inom lagens gränser, så här säger polisen och lagen om den saken.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du badsugen i sommar? Så klart att du är! Och självklart är det dessutom extra skönt att slippa klä på sig något på överkroppen när man ska ta ett dopp i det blå.

Tyvärr så görs det ofta skillnad på mansbröst och kvinnobröst. Inte minst har vi märkt det på Facebook som valt att banna alla kvinnliga bröstvårtor. Men vad är det egentligen som gäller om du vill ta ett dopp topless på stranden i sommar?

Nyheter24 bestämde sig för att reda ut frågetecken och ringde därför till polisen och frågade.

– Solar man topless så är inte det ett brott, om man däremot är topless i syfte att göra någon arg eller att ofreda någon kan det bli olagligt. Men om syftet är att sola kan det inte vara brottsligt, säger Jakob, operatör på polisens kontaktcenter, till Nyheter24.

Det är alltså helt okej att frigöra brösten, ingen lag eller person har rätt att stoppa dig! Men samtidigt så finns det ju en hållhake. 

Men tänkt ändå på att du kan bli anmäld om någon tar illa upp. Men samtidigt så vet vi att det mest beror på att det går att anmäla folk för typ vad som helst. Det kan polisen inte sätta stopp för, men det betyder inte att det kommer leda till något åtal.

– Du kan bli anmäld för vad som helst egentligen, polisen kan inte neka någon att göra en anmälan, säger Jakob.

Men glöm inte bort att det är helt lagligt att sola och bada brösten. Så om du ligger där på stranden och inte kan bestämma dig så vet du i alla fall att du har lagen på din sida. 

Några som däremot fått sina bröst förbjudna är Amanda, vars bröst blockades på Facebook, och Bea, som fick sitt Instagramkonto nedstängt efter att hon visat brösten. Som tur är avgörs svensk lag inte av Facebook och Instagram.

Badar du topless?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt