Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tack för att du blockar mina bröst, Facebook – nu förstår jag hur fel de är

1 av 6

Privat/Faksimil

2 av 6

Privat

3 av 6

Privat

4 av 6

Faksimil

5 av 6

Privat

6 av 6

Privat

Debatt | 28/09/2015 10:30

Amanda Pommer: "Tur att du pekar med hela handen och tydligt informerar om att rasism, sexism, homofobi och transfobi är helt i sin ordning, medan kvinnliga bröstvårtor ska in i skamvrån".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Facebook,

Jag har förstått att du är besviken på mig. Trots kvarsittning och avstängning tycks jag helt enkelt inte kunna anpassa mig till de enkla regler du satt upp för att skapa trevlig stämning. Jag menar egentligen inget illa, jag är bara rätt vimsig och får gång på gång för mig att det inte är särskilt stor skillnad på manliga och kvinnliga bröstvårtor. De är ju trots allt förvillande lika.

Jag är tacksam över att du inte nöjer dig med att vara ett simpelt online community. När samhället brister i sin kontroll av medborgarna kliver du in som en självklar digital landsfader och strukturerar upp det här tokiga samhället där en tydligen får demonstrera barbröstad om en känner för det. Jag håller med, vi kan inte ha det så här. Det är förståeligt att du blockerar mig, mina vänner, Sydsvenskan och Nyheter24 när vi sprider naken propaganda, trots att detta är helt lagligt.

Jag tror även att alla föräldrar där ute är tacksamma över att du kliver in och kompletterar deras bristande uppfostran. Många verkar ha missat avsnittet om tabun över kvinnlig nakenhet och även blandat ihop om rasism är okej eller inte. Tur att du pekar med hela handen och tydligt informerar om att rasism, sexism, homofobi och transfobi är helt i sin ordning, medan kvinnliga bröstvårtor ska in i skamvrån.

Skämt åsido. Facebook äger oss. Det visste ni redan. Ni visste att de äger våra bilder och stora mängder information om oss. Något en kanske inte tänker på är dock att de även har makten över något mycket större; våra åsikter och normer.

Om en någonsin skulle få chansen att fråga Facebook om deras policy så skulle de nog svara att de bara upprätthåller redan existerande normer. Vilket antagligen är anledningen till att Facebook med sällan skådad dubbelmoral censurerar kvinnliga bröstvårtor och bilder som skildrar mens medan en tillåter bilder på ex. döda barn.

Vi lever trots allt i ett patriarkat och många aktörer tjänar sitt levebröd på kvinnan som sexobjekt.

Men i takt med deras växande användarantal i kombination med sociala mediers ökande betydelse håller inte argumentet om upprätthållandet av existerande normer längre. Facebooks etik och normer börjar bli viktigare än våra egna.

Facebook är fortfarande bara en björn som sover, men vi måste identifiera varningssignalerna för en digital regim som har mer makt över en stor grupp människor än någon annan, innan det är för sent. Facebook är ingen demokrati. Mark Zuckerberg är inte folkvald. Ändå kontrollerar de utan vare sig hinder eller granskning stora delar av våra liv.

Facebooks makt bygger på att vi är där frivilligt. Vad de än gör, så kommer vi inte revolutionera, herregud det finns inte ens något att göra revolution mot, det är bara att logga ut. Att behandlas orättvist av någon, samtidigt som en deltar på frivillig basis skapar ett komplext moment 22 som tillåter Facebook att fortsätta agera precis som de vill.

Det finns få saker jag är mer rädd för än Facebook. Den största anledningen till min rädsla är inte avsaknaden på organisationer med uppgift att granska och kontrollera de. Den största anledningen till min rädsla är inte heller att det någonstans sitter en grupp människor likt ett internetets Illuminati och bestämmer hur det är okej att bete sig.

Den största anledningen till att jag är så rädd för Facebook är att ingen annan verkar vara det.

Amanda Pommer,
Initiativtagare till Free the nipple Malmö

Borde man få lägga upp bilder på kvinnliga bröstvårtor på Facebook?