Onsdag 1 Dec
Stockholm

Varningen: Så farligt är populära preventivmedlet

Nu varnar läkemedelsbranschen för riskerna med p-stavar.
1 av 3
Nu varnar läkemedelsbranschen för riskerna med p-stavar. Foto: tt bild
P-stavar placeras under huden på armen.
2 av 3
P-stavar placeras under huden på armen. Foto: tt bild
Hormonbehandlingen skyddar mot graviditet i upp till tre år.
3 av 3
Hormonbehandlingen skyddar mot graviditet i upp till tre år. Foto: tt bild

Om preventivmedlet sätts in felaktigt kan det vandra upp i lungorna genom blodkärlen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Preventivmedelsmetoden p-stav är populär i Sverige. De små mjuka plaststavarna sätts in under huden i armen och utsöndrar hormoner som skyddar mot graviditet under tre år i taget.

Det har varit känt sedan tidigare att stavarna i sällsynta fall kan vandra i armen om de har satts in felaktigt. Nu rapporterar läkemedelsindustrin att det har rapporterats fall där stavar har hittats i blodkärl i armen eller i lungartären.

Sven O. Skouby, gynekolog på Herleysjukhuset i Köpenhamn, tycker att läkare och gynekologer borde sätta pinnen i tarmen i stället. Givetvis efter en ordentlig utbildning i ingreppet.

– Om en stav påträffas som har vandrat in i muskeln, så beror det på att den har placerats för djupt. Det är mycket ovanligt att den tar sig ända till lungorna eller hjärtat, men det kan i värsta fall hända om den placeras så djupt att den kommer in i ett kärl där den transporteras vidare till organen, säger Sven O. Skouby till Metroexpress.

Lyckligtvis har det inte rapporterats något dödsfall än som är orsakat av en vandrande p-stav. Men det är viktigt att du alltid kan se och känna din p-stav precis under huden.

Enligt Sven O. Skouby är det viktigt att du kan se och känna din p-stav precis under huden, då vet du att den är rätt och säkert placerad.

Tycker du att preventivmedel är dyrt? Om du bor här kan du ha turen att få preventivmedel helt gratis. Men det bästa vore så klart om det fanns bättre preventivmedel för män, som exempelvis det här.

Använder du preventivmedel?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela