Fredag 6 Aug
Stockholm

Mordet på Lisa Holm – nu berättar vännen Nikki om saknaden

Lisa Holm mordet
1 av 6
Ett år har gått sedan Lisa Holm mördades. I dag berättar vännen Nikki om saknaden och tomrummet efter en nära vän. Foto: Privat/TT
Vän  till Lisa Holm
2 av 6
Nikki har fått gå i genom det mest ofattbara, men vill ändå minnas Lisa som den person hon var. Foto: Privat
Mord
3 av 6
Lisa Holm mördades den 8 juni av Nerijus Bilevicius. Foto: TT Nyhetsbyrån
Mord
4 av 6
Nerijus Bilevicius. Foto:
Ledande bevis
5 av 6
Ett av bevisen mot Bilevicius, Lisa Holms jacka. Foto:
Lisa Holm blev oskyldigt mördad
6 av 6
Lisa Holm blev bara 17 år. Foto: Thomas Johansson / Thomas Johansson

I morgon har de gått ett år sedan 17-åriga Lisa Holm mördades. I dag väljer vännen Nikki att berätta om sorgen och saknaden efter en nära vän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ett år sedan sa Nikki Svedmar "hej då, vi ses i morgon" till en av sina närmaste vänner. Då visste hon inte att det skulle vara sista gången de sågs – någonsin.

Den 8:e juni 2015 skulle Lisa Holm ta sin moped hem precis som vanligt. Men hon kom aldrig hem. Efter flera dagars sökande hittades hon tillslut. Mördad. En litauisk gästarbetare som hette Nerijus Bilevicius greps. I februari dömdes han till livstids fängelse för mordet.

I dag berättar Nikki Svedmar om saknaden och tomheten efter en av sina bästa vänner.

Lärde känna varandra på gymnasiet

Nikki lärde känna Lisa Holm genom gemensamma vänner. Efter högstadiets slut började de på samma gymnasium. Där kom de närmare varandra och umgicks både i skolan och på fritiden.

– Vi hade båda pojkvänner som spelade fotboll, så det var skönt med sällskap till matcherna. Annars gjorde vi det andra gör, skrattade och hängde med kompisar. Det var alltid avslappnat, berättar Nikki Svedmar för Nyheter24.

Men för ett år sedan förändrades allt. Morgonen efter Lisas försvinnande fick Nikki veta att Lisa inte kommit hem den kvällen.

– De ringde och frågade "har du hört något från Lisa? Har ni pratat något sedan i går?". Då förstod jag inte allvaret. Man tänker inte att en vän kan försvinna sådär, säger Nikki.

Nerijus Bilevicius dömdes i februari till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Kastades mellan hopp och förtvivlan

Den första dagen kände hon sig fortfarande hoppfull, men så gick timmarna – och timmarna blev till dagar. Vid varje nytt fynd som polisen gjorde i jakten på Lisa väcktes hoppet hos Nikki. Men det övergick snart i förtvivlan.

När polisen slutligen meddelade att de hade hittat en kropp blev det som en slags lättnad.

– Först då kunde jag börja fokusera på en känsla, sorgen, och bearbeta den. Men jag kunde ändå inte ta in vad som hänt. Jag förstod att jag borde vara ledsen, men kroppen sa bara "varför då? Lisa kommer nog till skolan på måndag, vi hör av henne snart."

Även i dag tror Nikki att hon fortfarande inte helt greppat vad som hänt. Men händelsen har, trots det hemska och svåra, ändå lärt henne många saker. Det viktigaste har varit att uppskatta alla fina stunder med andra människor.

– Jag har insett att det är lätt att ta folk för givet.

Bildkälla: Polisen


Vill minnas Lisa som hon var

I dag känner hon att hon börjat bearbeta förlusten på riktigt. Den stora mediala uppmärksamheten och den utdragna rättegången har gjort det svårt för henne att ta hand om sina känslor i egen takt eftersom löpsedlar ständigt visat Lisas ansikte.

Och Nikki känner sig glad att en gärningsman äntligen dömts.

– Det känns bra. Jag är glad över att högsta domstolen inte tog upp hans fall. Det hade varit som ett hån mot alla som kände henne. Nej, han sitter där han ska, utan tvivel.

I vänkretsen har de kommit överens om att minnas Lisa som den goda, glada tjejen som man alltid skrattade tillsammans med och som de tyckte så mycket om. Nikki vill inte förknippa Lisa med vad som hände.

– Jag kommer så klart alltid att sörja, men jag vill inte att det ska påverka mig negativt. Jag vill att det ska göra att jag försöker bli den bästa människan jag kan bli. För det var det hon strävade efter, säger Nikki.


Nikki skrev ett inlägg på Facebook om sin saknade vän:

Vill du läsa mer om mordet på Lisa Holm kan du göra det här.

Har du förlorat någon närstående?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela