Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

23 miljoner liter bajsvatten har runnit ut i Stockholm

- 21/06/2016, 12:35
1 av 3

TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Flera felkopplade rör som släpper ut avloppsvatten direkt ut i vattendrag i Stockholm har upptäckts.

Det var förra året som det avslöjades att avloppsvatten släppts ut från en fastighet på Östermalm rakt ut i Djurgårdsbrunnsviken i 85 år.

Och nu har kommunala Stockholm Vatten upptäckt ytterligare 15 felkopplade avloppsledningar, bara i Stockholm och Huddinge. Ofta har duschvatten, bajs, kiss och annat skit runnit rakt ut i närmsta vattendrag i stället för att gå till reningsverk. Ett par av fastigheterna ligger mitt inne i stan, andra i miljonprogrammen.

Men det lär knappast stanna med de 15 rör man nu upptäckt. Enligt Johan Gustafsson på Stockholm Vatten lär man snart upptäcka fler bajsutsläpp.

– Vi har bara tittat på en begränsad del av vårt ledningsnät, säger han till tidningen Mitt i, som avslöjat bajskatastrofen.

Enligt Mitt i har 23 miljoner liter avloppsvatten runnit ut bara under 2015. Det motsvarar drygt nio olympiska bassänger.

Dock kan du som är orolig för badsäsongen vara lugn. Utsläppen bör inte påverka badstrandsområden, skriver Mitt i.

Är du rädd för att bada i