- Foto: TT

Leif GW Persson: "Be Åkesson om ursäkt och håll käften, Dan Eliasson"

Leif GW Persson tar Sverigedemokraternas politik i försvar, men det stör honom att han behöver göra det.


Polisens kampanj #tafsainte har kritiserats och en av de hårdaste kritikerna är Jimmie Åkesson, som släppte eget armband med texten “Avgå Dan Eliasson”.

I bråket mellan Dan Eliasson, Sveriges rikspolischef och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och nu tar Leif GW Persson SD:s politik i försvar, men det stör honom att han behöver göra det, det skriver han i en krönika på Expressen.

GW Persson berättar att vi i Sverige är inne på vår åttonde rikspolischef, nämligen Eliasson. Men av alla dem som varit rikspolischef har ingen av de varit en "riktig polis". Men något som nästan bara Eliasson har haft av dem alla är ett politiskt förflutet.

– Eliasson är Bodströms politiska överrock, en fingerfärdig man i såväl stort som smått, en effektiv byråkrat med goda politiska kontakter, flitig, långt ifrån dum i huvudet och med ett stort ego. Egenskaper som kan få de mest förskräckliga konsekvenser om man låter tungan springa före förståndet, skriver han.

Eliasson har vid flera tillfällen sagt nedsättande omdömen om Åkesson och Sverigedemokraterna. Även Åkesson har sagt sina synpunkter på Eliasson. Men eftersom han är Sveriges rikspolischef borde han inte avge några synpunkter på en politiskt tillsatt person.

– Dan Eliasson är landets rikspolischef. Den högste företrädaren för vår ojämförligt största rättsvårdande myndighet. Där av följer också att han inte får avge några som helst omdömen - vare sig negativa eller positiva - om en politiskt tillsatt person som Jimmie Åkesson. Gör han det ändå skadar han allvarligt förtroendet för sin myndighetsutövning och det absoluta kravet på polisens oväld och objektivitet, skriver han.

Jimmie Åkesson är däremot partiledare och fri att uttala sig om hur Eliasson sköter sitt jobb.

– Sverigedemokraternas politiska budskap har alltid lämnat mig kall. Det stör mig att behöva ta deras politik i försvar. Dessutom känner jag Dan Eliasson. Så vad tror du, Dan? Om att ta ditt förnuft till fånga, be Åkesson om ursäkt, hålla käften i fortsättningen och därmed slippa gå till historien som den fjärde rikspolischefen som den politiska ledningen lyfte ut i öronen, avslutar han sin krönika på Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.