Måndag 27 Sep
Stockholm

Gravid fick inte plats på sjukhuset – då dog barnet

Fostret dog i magen efter att kvinnan inte fick plats på sjukhuset.
1 av 3
Fostret dog i magen efter att kvinnan inte fick plats på sjukhuset. Foto: Wikimedia / TT
Kvinnan skulle igångsättas.
2 av 3
Kvinnan skulle igångsättas. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Det är enligt Aftonbladet första gången som det här har hänt i Sverige. På bilden det berörda sjukhuset i Lund.
3 av 3
Det är enligt Aftonbladet första gången som det här har hänt i Sverige. På bilden det berörda sjukhuset i Lund. Foto: Wikimedia

Det här är första gången som ett barn har dött till följd av platsbrist i Sverige.

Kommentera (111)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I september förra året åkte en 35-årig kvinna in till Skånes universitetssjukhus i Lund för att sätta igång födseln av hennes första barn. Kvinnan var gravid i vecka 41.

På sjukhuset noterades att kvinnan hade högt blodtryck men ultraljudet visade att fostrets hjärtfrekvens var normal. Planerna var gjorda – men någon plats på sjukhuset fanns inte. Då skickades kvinnan hem, skriver nyhetsbyrån Sirén.

Kvinnan fick instruktioner om att komma tillbaka en dag senare för att bli igångsatt. På vägen hem kände hon värkarna som blev allt mer regelbundna. Trots det menade sjukhuset att hon skulle vänta tills det blev ännu mer regelbundet.

Under natten plågades kvinnan av sina värkar och hon blev otroligt illamående. Alldeles innan morgonen så avtog allting och hon återvände till sjukhuset. Då hade barnet dött.

Sjukhuset anmält sig själva genom Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Barnet skulle enligt sjukhuset högst troligt överlevt om patienten lagts in direkt och förlossningen startats.

Den bristande möjligheten att bli inlagd tack vare platsbrist "påverkade de medicinska besluten". Det här är första fallet där ett barn dött på grund av platsbrist inom förlossningsvården i Sverige, skriver Aftonbladet.

Kommentera (111)
Kopiera länk
Dela