Joel Westerlunds förtvivlade Facebookinlägg har blivit läst av tusentals människor.
1 av 7
Joel Westerlunds förtvivlade Facebookinlägg har blivit läst av tusentals människor. - Foto: Privat / Faksimil Facebook
Det vassa plåttaket på Hönö IS idrottsplats var nära att bli en dödsfälla.
2 av 7
Det vassa plåttaket på Hönö IS idrottsplats var nära att bli en dödsfälla. - Foto: Privat
Joels dotter Meja, 5 år, cyklade rakt in i plåttaket och skadade båda armarna.
3 av 7
Joels dotter Meja, 5 år, cyklade rakt in i plåttaket och skadade båda armarna. - Foto: Privat
Efter mycket om och men fick Meja äntligen hjälp att ta sig till sjukhuset. Då hade hon redan varit nära att förblöda.
4 av 7
Efter mycket om och men fick Meja äntligen hjälp att ta sig till sjukhuset. Då hade hon redan varit nära att förblöda. - Foto: Privat
Meja klarade sig med nöd och näppe efter den svåra olyckan där hennes biceps skars av.
5 av 7
Meja klarade sig med nöd och näppe efter den svåra olyckan där hennes biceps skars av. - Foto: Privat
"Det är inte roligt när ens dotter frågar 'pappa kommer jag dö nu?', säger Joel till Nyheter24..
6 av 7
"Det är inte roligt när ens dotter frågar 'pappa kommer jag dö nu?', säger Joel till Nyheter24.. - Foto: Privat
Nu riktar Joel skarp kritik mot SOS Larmtjänst som valde att nerprioritera larmet.
7 av 7
Nu riktar Joel skarp kritik mot SOS Larmtjänst som valde att nerprioritera larmet. - Foto: Privat

Femåriga Meja var nära att förblöda – ändå dröjde ambulansen

Meja, 5 år, var nära att förblöda efter en hemsk cykelolycka. Nu riktar hennes pappa skarp kritik mot SOS Alarms nerprioritering.


"Det är tydligt att man går igenom olika stadier när ens barn nästan dör. Först agera, sen nån slags chock, därefter ren ilska."

Så skriver Joel Westerlund från Hönö om sin femåriga dotter Meja, i ett mycket uppmärksammat Facebookinlägg.

I lördags kväll var Meja ute och cyklade med sina kompisar bredvid Hönö IS fotbollsplan. Där har någon byggt som en slags skyddande stuga åt en hoppmadrass. Kvar hade det lämnats obehandlade stålkanter på ett ståltak 60-70 centimeter över marken. En riktig dödsfälla, menar Joel.


Då inträffade alla föräldrars mardröm. Meja råkade cykla rakt mot det vassa taket och skadade båda armarna. Hela vänsterarmens biceps skars av och orsakade en artärblödning.

Tack och lov hörde en förbipasserande förälder skriket av smärta och sprang och hämtade Meja och tog henne till sina föräldrar.

Enligt Joel blödde det inte så mycket under den första minuten, men sen fullkomligen sprutade blodet. Turligt nog arbetar Joel själv deltid inom räddningstjänsten och kunde agera snabbt.

Han klämde åt allt han kunde med en trasa för att stoppa blödningen. Enligt honom hade dottern kunnat blöda ut på bara någon minut om han höll trycket det minsta fel.

Samtidigt ringde hans fru SOS Alarm för att få dit öns enda ambulans. Till svar ska hon ha fått att ambulansen befann sig en halvtimme bort och att de skulle ta det lugnt, trots att Joels fru förklarade att Meja hade förlorat mycket blod och att de inte visste om de hade lyckats stoppa blödningen tillräckligt ännu.

Bemötandet då bestod enligt Joel bara av svammel och ursäkter och inga klara besked alls om ambulans faktiskt var på väg eller hur långt bort den var.

– Det kan dröja upp till en halvtimme och får de ett annat larm kan de åka på det larmet, ska frun ha fått till svar enligt Joel. Därefter prioriterades larmet ner.

Han berättar att om öns enda ambulans inte finns tillgänglig, så får brandkårens räddningstjänst rycka ut i stället. Personalen har utbildats för att hantera exempelvis blödningar och hjärtstopp.

– Problemet i det här är ju att varken ambulansen eller räddningstjänsten kom direkt, eftersom att ärendet blev nerprioriterat, säger Joel till Nyheter24.

När ambulansen väl kom – efter ytterligare ett förtvivlat samtal från Joels fru till räddningstjänsten några minuter efter det första samtalet – så hade de inte inte blåljuset på och verkade enligt Joel inte ha speciellt bråttom heller.

Ambulanspersonalen lyckades stoppa blödningen så att läget stabiliserades och Maja kunde sedan få komma till sjukhuset, där hon opererades och fick gips som ska sitta i minst tre veckor.


– När olyckan väl hände så var Meja i chock. Adrenalinpåslaget gjorde att hon hade ont, men det var ingen fruktansvärd smärta. Hon förstod väl allvaret i det hela och var orolig. Men det är inte roligt när ens dotter frågar "pappa kommer jag dö nu?", säger Joel uppgivet.

Idag mår Meja efter omständigheterna okej och har nu fått komma hem från sjukhuset. De andra barnen som var med när olyckan inträffade har fått träffa Meja och de har alla pratat om de känslor som uppstått efteråt eftersom att kompisarna också var oroliga.


På Facebook har Joel blivit kontaktad av en person från larmcentralen som vill reda ut det som hände. Han har inte svarat på mailet än. Joel säger till Nyheter24 att han absolut har tänkt att göra en Lex-anmälan gällande larmpersonalens agerande efter det som inträffade.

Ordföranden för Hönö IS har också hört av sig till honom på Facebook och beklagat det som inträffade. Det farliga bygget på idrottsplatsen ska nu vara åtgärdat, tillsammans med grannarna som hjälpte Meja i samband med olyckan och senare också jagade runt efter någon att ställa till svars för det farliga bygget.

Joels råd till andra föräldrar är att se till att alltid ha bra hjälpmedel hemma, som exempelvis effektiva bandage. Han rekommenderar också att föräldrar aktivt medverkar i kurser i hjärt-lungräddning. Det är lätt att som förälder bli paralyserad när en olycka är framme, men då underlättar det att vara väl förberedd kunskapsmässigt.

Ett råd som delas även av de som har tagit del av hans Facebookinlägg, där kritiken mot SOS Alarm får medhåll.


– Jag skrev inte mitt inlägg för att vi som familj ska få uppmärksamhet. Jag skrev det för att uppmärksamma allmänheten om de stora problemen med akutvården. Vi måste få fler tillgängliga ambulanser och mer erfaren kompetens som sköter larmtjänsterna. Den här gången gick det ju bra men nästa gång kanske det inte gör det, säger Joel Westerlund avslutningsvis till Nyheter24.

Även Göteborgs-Posten har skrivit om händelsen.

Tyvärr är det här inte första gången Nyheter24 har rapporterat om dåligt bemötande från SOS Alarm, vilket du kan läsa om här.

SOS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det läggs för lite resurser på akutvården?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).