Tisdag 26 Okt
Stockholm

Parasiter finns i svenska sjöar – kryper in under huden

Det är inte helt ovanligt att kliande myggbett faktiskt beror på en parasit, som har krupit in under din hud.
1 av 3
Det är inte helt ovanligt att kliande myggbett faktiskt beror på en parasit, som har krupit in under din hud. Foto: TT BILD
Parasiten trivs i grunt vatten nära strandkanten.
2 av 3
Parasiten trivs i grunt vatten nära strandkanten. Foto: TT BILD
Kanske hellre en mygga på armen än en parasit under huden?
3 av 3
Kanske hellre en mygga på armen än en parasit under huden?. Foto: TT BILD

Har du kliande myggbettsliknande utslag över kroppen efter senaste doppet i sjön? Det kan vara en parasit som har krupit in under din hud.

Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med sköna sommardopp i sjöar kommer också insektsbett som ett brev på posten, ofta från envisa plågor som mygg och knott.

Men visste du att de kliande myggbettsliknande prickarna på din kropp faktiskt kan orsakas av en parasit? En parasit som dessutom kryper in några millimeter under huden, för att sedan dö där.

Det hände nyligen barnen till Jane Flogsäter, 25, när hon och de tre barnen badade i Karlstad vid Vänern.

– I söndags var vi och badade i Karlstad och hade det trevligt och mysigt. Sen på natten vaknade min dotter för att det kliade på hela kroppen. Sen vaknade de om vartannat hela natten och på morgonen var de fulla av bett alla tre, säger Jane till Expressen.

De hade badat hela dagen och det var först några timmar senare under natten som klådan kom. För dottern var det värst, hon hade runt 40-50 bett bara på benen.

Den här typen av fågelparasiter trivs bäst i grund och varmt vatten nära strandkanten, där även barn brukar vistas. Tack och lov smittar den inte mellan människor och är egentligen ofarlig, om än väldigt obehaglig på grund av klådan, vilket även P4 Värmland har skrivit om tidigare.

Moa Winslow Finth, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Karlstad, avråder inte från bad i nuläget.

– Vår spekulation är att det rör sig om badklåda, det är fågelparasiter. Cerkarier, ett mellanstadie för parasiterna. Det är som larver som simmar vid ytvattnet som egentligen vill hoppa på fåglar men som av misstag angriper oss människor, säger Moa Winslow till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om kattparasiten som kan ta sig in i din hjärna och vila där i flera decennier. Det finns även en köttätande fluga som lägger ägg i öppna sår – snart kan den finnas här i Sverige.

Har du fått myggbett i sommar?
Tack för din röst!
Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela