Kvinnan ska ha hittat en vit svamp som hon trodde var en champinjon utanför en skola i Skåne.
1 av 3
Kvinnan ska ha hittat en vit svamp som hon trodde var en champinjon utanför en skola i Skåne. - Foto: TT
Efter att ha ätit utav svampen blev två kvinnor förgiftade, varav den ena av de två nu ligger i respirator.
2 av 3
Efter att ha ätit utav svampen blev två kvinnor förgiftade, varav den ena av de två nu ligger i respirator. - Foto: TT
Så här ser en vit flugsvamp ut (till vänster) och champinjon (till höger).
3 av 3
Så här ser en vit flugsvamp ut (till vänster) och champinjon (till höger). - Foto: TT

Misstog flugsvamp för champinjoner – nu ligger en person i respirator

En kvinna misstog vit flugsvamp för champinjoner och bjöd sin väninna på. Nu ligger en av dem i respirator i vänta på en ny lever.


Den ena av de båda kvinnorna ska ha hittat en vit svamp i närheten av en skola i Teckomatorp i Skåne. Hon förväxlade då den vita svampen med champinjoner, det skriver Skåne Dagbladet.

Efter att ha bjudit sin väninna att äta av svampen började de båda kvinnorna, som ursprungligen är från Syrien, att må mycket dåligt. Den ena av dem kontaktade då en bekant som körde henne till akuten i Lund.

Då det konstaterats att kvinnan blivit förgiftad skickades en ambulans för att även hämta den andra kvinnan som ätit av svampen. Hon hade till en början mått bättre än den första kvinnan och bara trott att hon blivit magsjuk.

Men efter en stund förvärrades hennes tillstånd betydligt och hennes lever slutade att fungera. Nu ligger hon i respirator på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i väntan på en levertransplantation.

Kvinnan som vårdas i Göteborg har både sin man och sina barn kvar i Syrien. Och hennes enda hopp nu är att sjukhuset hittar en lever snabbt, och att hennes kropp klarar att ta emot den.

Enligt Youssra Qrayim som både känner kvinnorna och arbetar med ensamkommande flyktingar i kommunen är det vanligt att flyktingfamiljer äter det det hittar i skog och mark.

– Det är många flyktingfamiljer som äter både bär och svamp som de plockar. De vet inte att det kan vara giftigt. Vi försöker nu sprida information så att det inte händer igen, säger hon till Skåne Dagbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som dog av svampförgiftning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du se skillnad på svamparna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.