Modellen Moha: Min CP-skada är inget hinder – det är en förmåga
Moha Frikraft, 26, kan numera kalla sig inte bara författare, utan även underklädesmodell. Hennes positiva inställning inspirerar oss alla.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
När Tomas Gunnarsson – även känd som Genusfotografen – sökte modeller till ett unikt fotoprojekt så var det en självklarhet för Moha Frikraft, 26, att anmäla sitt intresse som modell.
Att hon sitter i rullstol och har en CP-skada samt diagnoserna ADHD och Aspergers hindrade henne inte alls, snarare tvärt om.
– Jag har alltid tänkt positivt kring min funktionsförmåga, det är så jag ser det. Det är en förmåga, inte ett hinder, säger Moha till Nyheter24.
Den inställningen säger hon att hon har sin mamma att tacka för, som alltid har stöttat henne och hjälpt henne att tänka positivt. För det har verkligen inte alltid varit lätt för Moha.
Under uppväxten i Arboga blev hon lämnad av sin bonuspappa, som hade varit som en pappa för henne. I samma veva förlorade hon även kontakten med sin bonussyster som hon stod nära.
Det sveket tog henne hårt. Hon blev djupt deprimerad och gick i terapi för att handskas med smärtan. När Moha för ungefär sex år sedan tog kontakt med sin biologiska pappa så visade det sig att han var missbrukare.
– Jag gick in i ett medberoende och tappade livslusten helt. Min tilltro till människor är inte så stor men jag jobbar med det. I dag vet jag att jag är älskad och bra som jag är.
Moha säger vidare att hon alltid har älskat att stå framför kameran och att hon ofta får höra att hon är fotogenisk. Det fotoprojekt som hon medverkade i för den royaltyfria bildbanken Wikimedia Commons innebar en chans för henne att lyfta fram något annat än de normkroppar vi är vana vid att se i media.
Foto: Tomas Gunnarsson. Bilden visar en av de andra modellerna i projektet.
Hennes bilder har fått stor uppmärksamhet och responsen har varit nästan enbart positiv och uppmuntrande. Moha har fått höra att hon är modig, stark och snygg och att nya normbrytande modeller verkligen behövs.
– Det finns ju alltid folk som tolkar saker utan att ta reda på sanningen och det är synd. Jag ser inte ut att vara CP-skadad. Folk glömmer bort att ta reda på att jag till exempel lever med assistans dygnet runt. Men jag väljer att läsa de positiva kommentarerna, det andra behöver jag inte ta till mig.
Tomas Gunnarssons fotoprojekt för Wikimedia Commons är ett viktigt steg mot användande av bilder som inte följer normen i media.
– Jag vill föra fram olikheter och att alla kroppar är vackra, unika och bra som dom är. Det är så tråkigt med alla normkroppar. Det är dags för något nytt och jag är på god väg nu, säger Moha som hoppas att det blir fler modelluppdrag framöver.
Hon har även nyligen gett ut en boken Synlig fast osynlig, som handlar om hennes liv och uppväxt. I bildspelet ovan kan du ta del av bilderna på Moha och andra bilder från fotoprojektet.
Att bryta mot normen och folks fördomar är något som Karen vet mycket om. Hennes tatueringar över brösten fick mycket kritik, tills hon berättade den viktiga historien bakom dem.