Åke, 2, svalde ett knappcellsbatteri som frätte sönder hans hals. Nu vill hans pappa Samuel varna andra föräldrar.
1 av 4
Åke, 2, svalde ett knappcellsbatteri som frätte sönder hans hals. Nu vill hans pappa Samuel varna andra föräldrar. - Foto: Privat
Åke med pappa Samuel på Drottning Silvias Barnsjukhus. Än får Åke inte äta själv på några veckor och har därför en sond i näsan som går ner i magen.
2 av 4
Åke med pappa Samuel på Drottning Silvias Barnsjukhus. Än får Åke inte äta själv på några veckor och har därför en sond i näsan som går ner i magen. - Foto: Privat
Batteriet som Åke svalde bredvid en peng eftersom Åke själv sade "peng" upprepade gånger då föräldrarna frågade vad han hade svalt.
3 av 4
Batteriet som Åke svalde bredvid en peng eftersom Åke själv sade "peng" upprepade gånger då föräldrarna frågade vad han hade svalt. - Foto: Privat
Samuel Hylén är ser positivt på Åkes tillfrisknande och han tror han har sjukvården att tacka för det.
4 av 4
Samuel Hylén är ser positivt på Åkes tillfrisknande och han tror han har sjukvården att tacka för det. - Foto: Privat

Åke, 2, fick nästan halsen uppfrätt av batteri – nu vill pappan varna andra

Avslutet på campingsemestern förvandlades till en mardröm när familjen Hyléns 2-årige son satte ett batteri i halsen.


Det var för lite drygt en vecka sedan som familjen Hylén höll just på att packa ihop husvagnen efter en skön semester i Varberg som olyckan var framme. Någonting som GT var först med att uppmärksamma.

På morgonen när de höll på att plocka ner husvagnen kom plötsligt familjens 2-åring, Åke, gråtande. Han grät och hulkade.

– Han hulkade som att han behövde kräkas, och dreglade väldigt mycket, berättar pappa Samuel Hylén för Nyheter24.

Familjen förstod direkt att Åke måste satt något i halsen och ringde 112. Ambulans var på plats på tio minuter och skjutsade de oroliga föräldrarna till Varbergs sjukhus.

Efter 40 minuters väntan i Varberg skickades familjen med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, för att slutligen hamna på Drottning Silvias Barnsjukhus för att invänta operation.

Åke sövdes ner och efter två och en halv timme på operationsbordet fick den oroliga familjen veta vad som fastnat i Åkes hals.

– Han hade svalt ett knappcellsbatteri som lagt sig precis över struplocket. Det tog fem försök innan kirurgen lyckades få upp det, berättar Samuel Hylén.

Batteriet Åke svalde, bredvid en peng. Bildkälla: Privat

Totalt hade Åke haft batteriet i halsen i sex timmar och det hade frätt sönder en del av Åkes strupe, men lyckligtvis hade det inte gått hål någonstans. I dag har Åke fått en sond som går från näsan till magen som han får mat genom eftersom han inte får äta eller dricka för att inte anstränga strupen. Den ska han ha i minst fyra veckor till.

– Vi känner oss ganska positiva, den direkta faran för komplikationer i nuläget är över. Det finns fortfarande en risk att det kan uppstå ärrvävnad vilket kan bidra till att strupen måste opereras flera gånger ju äldre Åke blir. Men det hoppas vi inte händer, säger Samuel Hylén.

Åke tillsammans med pappa Samuel på sjukhuset. Bildkälla: Privat

Hur Åke fick i sig batteriet är det ingen som vet säkert, men Samuel Hylén har en misstanke om att det kan ha varit så att batteriet från brandvarnaren, som han lagt högt upp i ett skåp trillat ner.

– Det står tillsammans med tepåsarna och så så det kan nog ha trillat ut när vi plockat ut dem, säger han.

Nu vill Samuel framför allt varna andra föräldrar med små barn. Han lade upp ett inlägg på Facebook där han berättade om händelsen. Inlägget blev snabbt uppmärksammat och delat innan det plockades upp av media.

– Vi har haft tur och fått fantastisk sjukvård men jag hoppas det blir en ögonöppnare för andra föräldrar. Man måste akta sig, även om batterierna ligger utom räckhåll för barnen. De kan trilla ner, och då tar det inte lång tid innan det hamnar i halsen på ett barn, säger Samuel.

Nyheter24 har tidigare skrivit om två systrar som lurades på 15 000 kronor på Blocket och nu vill varna andra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!