Tänk på att inte prova att ringa andra nummer för att kolla!
1 av 3
Tänk på att inte prova att ringa andra nummer för att kolla! - Foto: TT
Men SOS Alarm är säker på att 911 borde fungera.
2 av 3
Men SOS Alarm är säker på att 911 borde fungera. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
112 är lätt att slå.
3 av 3
112 är lätt att slå. - Foto: Linn Malmen AB / TT

Det här händer om du slår 911 eller utländska larmnummer i Sverige

Det är i år 20 år sedan Sverige bytte larmnummer till europeiska standardnumret 112. Men hur ser det ut i resten av världen?


Visst kan det tyckas att det borde vara samma larmnummer i hela världen. Men det är faktiskt så att det finns en del olika nummer att slå i en nödsituation.

Exempelvis så är 911 särskilt känt som larmnummer i USA och Kanada. Flera länder i Nordamerika, Sydamerika, Oceanien och Asien använder även numret. I Japan är larmnumret exempelvis 110. I de flesta europeiska länder, däribland Sverige, funkar larmnumret 112. Men vad skulle hända om man ringde exempelvis 911 i Sverige till SOS Alarm?

– Jag är nästan säker på att det skulle fungera. Det är faktiskt upp till telefonoperatörerna att slussa vidare larmsamtalet till 112 om man istället slår 911. Men generellt har vi sett att det ska fungera, säger Sophie Abrahamsson vid SOS Alarms pressjour till Nyheter24, och fortsätter:

– Om man istället skulle slå det japanska nödnumret är jag dock väldigt osäker på om man skulle komma fram. Som sagt är det upp till telefonoperatörerna. VI försöker sprida information om 112 i alla turistbroschyrer exempelvis så turister och invandrare ska ha koll.

BIldkälla: TT

Cirka 3 miljoner samtal per år kommer in till SOS Alarm. Om man inte har någon täckning på sin mobil och man ringer 112 ska dessutom det fungera så att telefonen söker upp bästa lediga nät.

1996 bytte Sverige larmnummer från 90 000 till europeiska standardnumret 112. SOS Alarm gjorde 2006 en koll för att se hur många som hade koll på att man inte längre ska ringa det längre numret.

– Men vi beräknar nu att vi inte behöver slussa vidare från det gamla larmnumret då 98 procent vet att det rör sig om 112. Det är också Post- och telestyrelsens ansvar att kolla upp, säger Sophie Abrahamsson.

Det som är viktigt att tänka på är att aldrig prova i onödan. Dels för att SOS Alarm redan får alldeles för många falska samtal.

– Sedan är det viktigt att aldrig chansa i en nödsitaution. Ring 112 om det verkligen är en nödsituation, säger Sophie Abrahamsson till Nyheter24.

Tänk på barnramsan som sprider sig: "112 är lätt att slå".

/
/
911
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

Handelsbankens vinst minskar något

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.