Söndag 19 Sep
Stockholm

Emma har levt med smärta varje dag i tre år – läkarna hittar inget fel

Emma är 19 år och har levt med smärtor i tre år. Läkarna tycks inte hitta några fel.
1 av 3
Emma är 19 år och har levt med smärtor i tre år. Läkarna tycks inte hitta några fel. Foto: Privat
Emma fick diagnosen restless legs, men som är felaktig. Läkaren vara bara tvungen att ge henne diagnos.
2 av 3
Emma fick diagnosen restless legs, men som är felaktig. Läkaren vara bara tvungen att ge henne diagnos. Foto: Privat
"Jag är fortfarande glad, men mina tjejkompisar vill ut och dansa med mig. Jag orkar oftast inte med mina ben. Det är sånt som är tråkigt – att jag inte kan göra allt mina kompisar kan göra."
3 av 3
"Jag är fortfarande glad, men mina tjejkompisar vill ut och dansa med mig. Jag orkar oftast inte med mina ben. Det är sånt som är tråkigt – att jag inte kan göra allt mina kompisar kan göra.". Foto: Privat

Emma har haft ont i benen i tre år. Men trots flera tester hittar läkarna inga fel.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

19-åriga Emma Carlsson från Eskilstuna har nyss tagit studenten och borde leva livet. Men istället består vardagen av sökandet efter en läkare som vill ta hennes fruktansvärda smärtor seriöst.

Det började för tre år sedan när Emma var 16 år. Hon började få ont i benen, från höft till tå, vilket ledde till att hon gick långsammare. Något som hon och hennes föräldrar till en början trodde var växtvärk.

– Jag tycker det är jobbigt att gå på stan för att det gör så ont i benen. Tänk dig att du har 20-kilos säckar som hänger i hälsenorna som du ska släpa på när du går. Det är så jag känner, berättar Emma för Nyheter24.

Ett halvår gick och smärtan hade blivit en del av vardagen. Men den blev värre.

– Först trodde vi att det var växtvärk. Men det var så extrema smärtor. Det blev ohållbart. Jag kunde inte gå i samma takt som andra. Det var då vi tänkte att det måste vara något annat.

Under de tre senaste åren har Emma levt med smärtor varje dag. Hon kan inte gymma benen, kan inte gå i trappor och får ofta avstå att gå ut och dansa.

– Jag kommer inte ihåg en enda dag utan smärta.

Fick felaktig diagnos

Emma sökte kontakt med vården och fick till en början en bra läkare. En läkare som var fast besluten om att hitta vad som var fel på Emma, men som trots blodprover, magnetröntgen och specialmassage inte lyckades få fram något. Till slut fick Emma diagnosen restless legs.

– Han var tvungen att sätta någon diagnos, men det är inte det jag har.

Han var inte helt övertygad?

– Nej, inte med tanke på hur ont jag berättar att jag har.

Hennes läkare försökte skicka remittera Emma vidare, för att få hjälp. Men neurologerna gjorde avslag, eftersom de inte kunde se något fel på blodproverna.

Har haft ett 10-tal läkare

Sedan Emma blev 18 år får hon inte längre ha läkaren, eftersom han är barnläkare. Sedan dess har hon stött på ett 10-tal läkare, och för varje läkarbesök får hon en ny läkare. Sällan känner hon att hennes smärta tas på allvar.

– En läkare kollade bara på mig och sa: “Men jag ser inget fel på dig”.

Både Emma och hennes mamma söker efter svar på vad som orsakar Emmas smärta, men det är inte populärt hos läkarna.

– Om jag hittar någonting så säger läkaren “Du är inte läkare, du vet inte vad du pratar om”. Men de hittar ju ingenting – vad ska jag göra då?

Smärtan blir värre

Det finns alltså inga prover som har visat några indikationer på vad som är fel på Emma. Heller har ingen medicin hittills hjälpt mot smärtan.

– Jag har gjort blodprover till multum. Ibland har jag gjort samma blodprover, och jag har gjort magnetröntgen och fått specialmassage. Jag har gjort allt som läkarna säger att de kan göra. Allt, men de hittar ingenting.

Samtidigt eskalerar smärtan.

– I början gjorde det ont och stack i benen. I dag sparkar jag, jag skriker, gråter och jag vill dö. För det gör så ont ibland. Senast i går hade jag så ont att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Jag bara låg och grät.

Emma försöker att inte avstå för mycket i livet på grund av smärtorna. Men eftersom läkarna inte hittills har hittat vad som är fel, tar hon sig ut ändå och får stå ut med smärtan. Men på kvällarna är smärtan som värst, och det händer att hon säger nej till en utekväll.

– Jag är fortfarande glad, men mina tjejkompisar vill ut och dansa med mig. Jag orkar oftast inte med mina ben. Det är sånt som är tråkigt – att jag inte kan göra allt mina kompisar kan göra, berättar Emma för Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 25-åriga Ariana som har ett ben som är tre gånger större än det andra.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela