Skolinspektionen godkänner könsuppdelade lektioner – av religiösa själ

- 27/08/2016, 16:01
Skolinspektionen har nu gett grönt ljus och godkänner uppdelade idrottslektioner. Detta på grund av "muslimsk kulturbakgrund”.

Skolinspektionen har nu gett grönt ljus och godkänner uppdelade idrottslektioner. Detta på grund av "muslimsk kulturbakgrund”.

TT

En muslimsk skola i Stockholm har blivit anmäld till Skolinspektionen för att eleverna delas upp på idrotten. Men skolan får rätt – för att eleverna har muslimsk bakgrund.

Al-Azharskolan i Stockholm har könsuppdelade idrottslektioner. När flickorna har idrott har pojkarna matematik, och tvärtom. Detta då skolan drivs med muslimsk profil, något som även innebär att det finns bönerum och serveras fläskfri mat.

Skolan har blivit anmäld till Skolinspektionen, då anmälaren menar att skolan sviker sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster.

Men Skolinspektionen har nu gett grönt ljus och godkänner uppdelade idrottslektioner. Detta på grund av "muslimsk kulturbakgrund”".

– Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och T-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där, säger en av idrottslärarna på skolan till Mivida.

Håkan Larsson, professor i idrott, menar att det inte är en bra lösning och tycker skolan bör hjälpa elever som upplever obehag i könsblandade sitautioner att umgås, inte dela upp lektionerna.

– I förlängningen innebär det att eleverna inte får möjlighet att lära sig att behandla medmänniskor som individer utan i första hand som könsvarelser, säger han till Mivida.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.