Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Charlotta överlevde cancern och blev gravid – då drabbades hon av sjukdomen igen

- 03/09/2016, 19:51 -
Charlotta drabbades av cancer när hon var 35 år gammal.
1 av 4

Charlotta drabbades av cancer när hon var 35 år gammal.

Maria Westling/Privat

Hon fick operera bort sitt bröst.
2 av 4

Hon fick operera bort sitt bröst.

Maria Westling

Några månader efter att behandlingarna var klara fick hon reda på att hon var gravid.
3 av 4

Några månader efter att behandlingarna var klara fick hon reda på att hon var gravid.

Privat

Samtidigt som hon fick det tragiska beskedet att hon drabbats av cancer igen.
4 av 4

Samtidigt som hon fick det tragiska beskedet att hon drabbats av cancer igen.

Maria Westling

Nu har hon ett otroligt viktigt budskap till alla kvinnor.

Det var den åttonde december 2012 som Charlotta Lindgren, i dag 39 år gammal, kände en hård klump i bröstet.

– Vi satt vid matbordet och skulle äta middag när jag kände klumpen. Jag blev alldeles kall och bad min man att känns. Nu har jag fått cancer sade jag till min man och bad honom ta barnen så jag kunde ringa 1177, säger Charlotta till Nyheter24.

Väl i telefonen hade hon fått höra att hon var för ung och inte hade något att oroa sig för. "Du kan vara lugn, jag lovar dig" fick hon höra av en sjuksköterska på 1177.

– Men jag kände att något var fel så jag åkte till vårdcentralen på måndagen och såg direkt på läkaren att han tyckte att det var allvarligt.

Hon bad läkaren att skriva ut sömntabletter eftersom oron tog upp all tid och hon kunde inte sova om nätterna.

– Jag kunde inte vänta Jag var helt förstörd så jag ringde till mammografin själv och berättade hur det kändes. Dagen därpå fick jag komma dit och det visade sig att jag hade två knölar i bröstet. De bokade en tid för att de bort knölarna innan de ens hade analyserats.

På lucia åkte Charlotta tillbaka till sjukhuset och fick det hemska beskedet: hon hade cancer och den mest dödliga typen.

– Allt rasade, det var så overkligt. Jag vet inte ens om jag skrek eller om jag var tyst, det kändes som att jag befann mig i en annan värld just då. Ska jag dö nu, tänkte jag.

Bildkälla: Maria Westling

En helt ny värld öppnades och den 20 december fick hon sitt bröst bortopererat. Cancern hade även spridit sig till lymfkörtel. Den typ av cancer som Charlotta drabbades av har ingen efterbehandlingen utan hon berättar att det bara var att hoppas på det bästa. Cellgifter och strålning påbörjades samtidigt som hon försökte vara en bra mamma med dödsångest.

– Jag tappade allt mitt hår och såg sjuk ut. Folk i byn tyckte synd om mig men de reagerade olika när de träffade mig. Vissa kunde komma fram och gråta samtidigt som de berättade att de kände någon som dött i cancer. Det ville ju inte jag höra. Andra kom fram och sa att jag skulle klara det.

Charlotta berättar att hon brukade ta med sina barn till behandlingarna för att visa vart hon var och vad hon gjorde. Allt för att göra det bästa av en konstig situation.

– När andra barn var på semester var barnen på sjukhuset med mig.

Men när behandlingarna var klara skulle livet börja igen tillsammans med alla tankar hon nu hade.

– Jag skulle klara mig själv. Jag blev galen. Så fort jag hade ont trodde jag att cancern var tillbaka och att jag skulle dö.

Ett tag efter operationen så började Charlotta ha ont i huvudet och kräkas men hon trodde bara att det var biverkningar. På midsommar visade det sig att hon var gravid, även fast hon hade fått höra att cellgiftens skulle göra henne steril. Hon blev rädd för att barnet skulle vara skadat.

– Läkaren berättade att han skulle stå bakom mig oavsett vad jag bestämde mig för att göra. Det visade sig att jag var gravid i vecka 18 och att allt såg bra ut. Allting blev mycket lättare då och dödsångesten släppte och jag blev oerhört glad. Graviditeten var en räddning.

Men när hon var läkaren på vad hon trodde var en vanlig rutinkoll hände det igen. Charlotta hade drabbats av cancer igen, den här gången i halsen.

– När jag kom dit lyfte jag upp tröjan och sjuksköterskan berättade att hon skulle kolla på halsen. Vadå halsen frågade jag. Men det var bra odds och jag opererade bort halva sköldkörteln.

Innan det besöket hos läkaren berättade hennes syster att de två skulle besöka byns bageri och fira med kladdkaka eftersom Charlotta inte skulle ha cancer längre. Men meddelandet till syster löd inte som hon hoppades "Vadå, fira att jag har cancer".

Systern hade läst om folk som startat insamlingar för att personer som drabbas av sjukdomar ska få åka iväg och göra något roligt.

– Min syster tog det hårt och har alltid peppat mig. En dag kom hon hem till mig med massa hopvikta små lappar. När jag öppnade en efter en stod det massa olika namn på lapparna. Jag trodde först att hon hade ordat en fest eller någon liknande. Men när jag läste namn på människor som min frisör så började jag undra.

Bildkälla: Privat

Det visade sig att alla dessa människor hade samlat in massa pengar för att jag och min familj skulle kunna resa bort. 21 000 kronor har samlats in i skrivande stund och familjen har kollat på semestrar till Kanarieöarna.

Lilla Gösta föddes och är frisk i dag och nu har Charlotta ett otroligt viktigt meddelande till alla kvinnor där ute.

– Känn på dina bröst en gång i månaden, man tänker inte på det. Mammografin börjar man bli kallat till när man ungefär 40 år därför går man inte och oroar sig. Men min läkare berättade att hans yngsta patient bara var 19 år gammal. Det är mest troligt inget, men om man känner något och cancern upptäcks i tid är det stor chans att det går att bota.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.