Isabelle Norlén berättar för Nyheter24 om reaktionerna efter den uppmärksammade debattartikeln.
1 av 4
Isabelle Norlén berättar för Nyheter24 om reaktionerna efter den uppmärksammade debattartikeln. - Foto: Privat
Bilden från provhytten togs bara någon timme innan övergreppet skedde, på soffan bakom henne.
2 av 4
Bilden från provhytten togs bara någon timme innan övergreppet skedde, på soffan bakom henne. - Foto: Privat
Meddelandet hon fick från den misstänkta gärningsmannen dagen efter händelsen.
3 av 4
Meddelandet hon fick från den misstänkta gärningsmannen dagen efter händelsen. - Foto: Messenger
Isabelle frågar sig om det ens är någon poäng att anmäla ett övergrepp när de bevis hon har ändå inte leder till någon vidare utredning.
4 av 4
Isabelle frågar sig om det ens är någon poäng att anmäla ett övergrepp när de bevis hon har ändå inte leder till någon vidare utredning. - Foto: Privat

Isabelle om brutala våldtäkten: "Som att någon hade slängt in en bomb"

Efter det uppmärksammade debattinlägget berättar Isabelle för Nyheter24 om våldtäkten under kryssningen och omgivningens reaktioner.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I veckan publicerade Nyheter24 en mycket uppmärksammad debattartikel skriven av Isabelle Norlén, 21. Där beskriver hon med egna ord den brutala våldtäkt som ska ha inträffat under en kryssning med Silja Galaxy för ett år sedan, som hon åkte på tillsammans med en vän.

Isabelle och hennes vän satt inne i sin hytt och pratade med dörren öppen, när ett gäng på fem-sex killar gick förbi och pratade lite med tjejerna. Sedan gick hela sällskapet iväg och dansade tillsammans. Killarna försökte bjuda Isabelle och hennes kompis på drinkar, men de tackade hela tiden nej enligt Isabelle.

Bilden tog Isabelle bara några timmar innan övergreppet, som skedde på soffan bakom henne i hytten.

Isabelle har sex kroniska tarmsjukdomar som påverkar hennes blodsocker. Hon var inte onykter under kvällen, men mådde dåligt och behövde snabbt ta sig ner i hytten och få i sig något att äta. När hon öppnade dörren till hytten blev hon plötsligt inknuffad av en av killarna i sällskapet, som sen stängde dörren om dem.

– När man har sockerfall blir man som i en bubbla, så det enda jag kunde koncentrera mig på var att hitta något sött. Jag letade i min väska efter choklad och då tog han tag i mig, slängde upp mig på soffan och höll fast mig. Jag kommer ihåg att jag skrek och sen tuppade jag av, säger Isabelle till Nyheter24.

Killen som trängde sig in i hytten ska sen ha våldtagit Isabelle brutalt under knappt en halvtimmes tid, medan två av hans vänner stod och vaktade utanför dörren. Det syns enligt Isabelle på övervakningsfilmen som hon själv har fått se, att de knackade på dörren några gånger utan att någon öppnade.

– Jag vaknade till slut av att min kompis försökte få liv i mig och la en choklad under tungan så att jag skulle vakna. Då hade det gått ungefär 20 minuter sedan han lämnade hytten. Det är nu jag önskar att det fanns kameror inne i hytten också, det verkar ju uppenbarligen ha behövts, säger Isabelle.

Vid 18-tiden dagen efter klev Isabelle och hennes vän av båten. Bara någon timme senare fick hon ett meddelande från våldtäktsmannen. Hon blockerade honom direkt, i alla sociala medier.

– När jag kom hem sa jag hej till mina föräldrar och att jag var trött. Jag bara duschade och gick och la mig, jag var som i chocktillstånd och ville inte prata med någon, säger Isabelle.

Dagen efter hade hon så ont i sitt underliv att hon inte kunde gå ordentligt. Hon tog en spegel för att se efter och möttes av en hemsk syn. Det fick henne att berätta allt för sin mamma och tillsammans åkte de till Akutmottagningen för Våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag fick verkligen jättebra bemötande där, bättre än vad jag någonsin har fått på sjukhus tidigare. Men gynekologen sa att det var något av det värsta hon hade sett. Det var som att jag hade en stor blå tennisboll mellan benen, det var sårigt och blodigt också. Helt enkelt som att någon hade slängt in en bomb, säger Isabelle.

Händelsen polisanmäldes och Isabelle och hennes kompis blev kallade till förhör. Bevismaterial från övervakningsfilmer och sjukhusets undersökningar samlades in. Den misstänkta våldtäktsmannens DNA påträffades på Isabelles kropp.

Både han och de två kompisarna som vaktade hytten blev frihetsberövade och förhörda. Den misstänkta gärningsmannen nekade till övergreppet och hävdade att det rörde sig om samtycke. Mannens två vänner sa inte ett ord under sina förhör, enligt Isabelle.

En dag fick hon ett brev från åklagaren med information om att förundersökningen hade lagts ner. Tydligen stod ord mot ord och bevisen kunde inte styrka brottet.

När Isabelle begärde genom sin advokat att få ta del av förhöret med gärningsmannen, men åklagaren valde att inte lämna ut informationen "på grund av risk för att den misstänkta gärningsmannen skulle lida men av detta".

– Jag trodde ju att jag hade alla bevis i världen. Vad är det som krävs egentligen, en film på övergreppet? Den känslan har jag haft många gånger. Det var som ett slag i ansiktet när åklagaren skrev att han kan lida men. Som att det var mitt fel att jag anmälde, att det skulle vara synd om honom? säger Isabelle uppgivet.

För att en person ska kunna fällas för ett brott, så krävs det enligt nuvarande lag att det ska finnas bevis som gör att brottet styrks "utom rimligt tvivel”. Det innebär att många förundersökningar om våldtäkt blir nerlagda i brist på tillräckligt starka bevis.

Isabelles advokat Nicolaus Rubensson säger till Nyheter24 att om ett brott begås så måste det gå att styrkas genom bevis och om inte det är möjligt så är åklagaren skyldig att lägga ner förundersökningen.

– Hennes vittnesmål är det jag företräder som målsägarbiträde. Jag kan tyvärr inte svara på varför åklagaren svarade Isabelle som hon gjorde. Men sekretesslagstiftningen är avsedd att skydda alla personer som förekommer i den här typen av ärenden, inklusive den misstänkta gärningsmannen, säger advokat Nicolaus Rubensson.


Nu har ett år gått sedan händelsen och Isabelle lider fortfarande av posttraumatisk stress, ångest och stor rädsla för männen från båten. Men också för män generellt.

– Varje gång jag går ut så är jag rädd att jag ska stöta på honom eller någon av hans kompisar, jag är alltid på min vakt. Om jag åker tunnelbana eller buss så sitter jag inte i närheten av en man, säger Isabelle.

För ungefär två veckor sedan hamnade hon plötsligt i samma tågvagn som en av de män som vaktade hyttdörren på övervakningsfilmen från båten.

– Han satt och stirrade ut mig med en blick som att han skulle döda mig. Det var i rusningstrafiken och jag kunde inte ta mig därifrån, så jag fick panik. Jag är rädd för dom. Jag är rädd varje gång jag går ut. Oftast har jag solglasögon på mig så att jag inte ska kunna bli igenkänd av dem ute, säger Isabelle.

Efter hennes mycket uppmärksammade debattinlägg om händelsen så har reaktionerna vällt in, de allra flesta stöttande och med omtanke.


– Många har skrivit privata meddelanden där de vill få prata av sig om sina egna upplevelser av liknande saker och det känns ju bra att jag kan hjälpa till. Sen är det några som har skrivit och bett om att få veta om det var en invandrare som gjorde det och gett förslag på vad de skulle vilja göra mot mannen, säger Isabelle.

En av många helt ovidkommande kommentarer om Isabelles utseende.



Ogrundade spekulationer kring den misstänkta förövarens härkomst har också förkommit i stor utsträckning.

Många läsare efterfrågar också den misstänkta gärningsmannens identitet, men att avslöja av hans identitet skulle juridiskt sett kunna ses som förtal.

– Jag tar bara bort otrevliga mail och svarar inte. Det är helt onödigt att bemöta spekulationer kring hans bakgrund, som inte ens stämmer. Några andra har skrivit att jag får skylla mig själv för hur jag var klädd under kvällen och att jag inte behöver klä mig som en slampa. Vilket är helt sjukt eftersom att jag klär mig som vilken person som helst i min ålder.

– Dessutom ska jag få klä mig precis hur jag vill eller gå runt naken om jag vill. Det ger ingen rätten att förgripa sig på min kropp, säger Isabelle med eftertryck.

Här kan du läsa Isabelles debattinlägg i sin helhet.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
/
/
Bör svensk lagstiftning om sexualbrott i Sverige ses över?
Tack för din röst!
stats