Svenska skolan fortsatt ojämlik uppger Lärarnas Riksförbund.
1 av 3
Svenska skolan fortsatt ojämlik uppger Lärarnas Riksförbund. - Foto: Montage/TT
I en del av Sveriges kommuner blir knappt hälften av eleverna i årskurs 9 behöriga till gymnasiet.
2 av 3
I en del av Sveriges kommuner blir knappt hälften av eleverna i årskurs 9 behöriga till gymnasiet. - Foto: TT
Nu vill Lärarnas Riskförbund återigen lyfta frågan om att låta den svenska skolan finansieras statligt.
3 av 3
Nu vill Lärarnas Riskförbund återigen lyfta frågan om att låta den svenska skolan finansieras statligt. - Foto: TT

Stor skillnad mellan svenska skolor – här är de bästa och sämsta kommunerna

Den svenska skolan är fortfarande ojämlik, varnar Lärarnas Riksförbund. Nu vill de att skolan ska finansieras statligt.


Nivån på den svenska skolan skiljer sig avsevärt och bidrar till ojämlikhet. Detta visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort, och som TT har tagit del av. Detta skriver Aftonbladet.

I undersökningen har kommuner granskats utifrån elevresultat, likvärdighet och lärarbehörighet. På så vis har fackförbundet fått fram siffror på hur skolverksamheten skiljer sig åt.

Bäst resultat fick Lomma i Skåne och sämst Finspång i Östergötland.

I Vellinge, också beläget i Skåne, blir 98 procent av eleverna i årskurs 9 gymnasiebehöriga. Men i Färgelanda är det bara 52 procent som blir behöriga till gymnasiet.

– Det som är allra tydligast är att det är så ojämlikt mellan kommunerna och oerhört spretigt. Även mellan kommuner som har liknande ekonomiska förutsättningar skiljer det sig, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till TT.

Enligt Fahlén är skolans förutsättningar lite av ett lotteri. och fackförbundet har svårt att se något positivt i resultaten.

Lärarnas Riksförbund vill nu återigen föreslå statlig finansiering av skolan.

– Vi vill att starn ska ta ett ansvar och där pengar fördelas ur ett socioekonomiska index men också med regional hänsyn. Kommunerna klarar inte av att leverera en likvärdig och kompensatorisk skola. Det beror både på ekonomiska förutsättningar men också på avsaknad av vilja och förståelse för skolans betydelse. Ibland tror jag inte att man förstår hur viktigt det är att satsa på skolan och ha behöriga lärare, säger Fahlén till Aftonbladet via TT.

Här är de bästa kommunerna

Lomma

Salem

Varberg

Härryda

Örnsköldsvik

Här är de sämsta kommunerna

Munkfors

Vansbro

Fagersta

Bollnäs

Finspång

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är din skola bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.