Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misshandel och död – här är de hemliga straffen i Hells Angels

- 26/09/2016, 16:31 -

Montage/TT

Hells Angels medlemmar styrs hårt med stränga regler och straff. Om någon bryter mot reglerna kan de straffas med döden.

Medlemmarna i Hells Angels är hårt styrda genom hemliga lagar, som berör allt i från vilka som får bära vilka märken till vem som har sista ordet i en omröstning. Bryter de mot reglerna kan de straffas med döden. Detta skriver Göteborgs-Posten som har pratat med Sven Lindgren, kriminalkommissarie på polisen i region väst och expert på kriminella mc-gäng.

– Det finns skrivna regler och så finns det regler som de har som är oskrivna, säger Sven Lindgren till GP.

Lindgren är förtegen om vilka regler Hells Angels har, men i Rikskriminalpolisens rapport från 2013 framgår tydligt att gänget anser sig stå utanför övriga samhällets regler. I stället har den egen grundlag, så kallade "constitutional (world) rules", som har hängt med sedan 1948.

Klubbarna i Sverige styrs av olika regler: världsreglerna, Hells Angels MC European Rules och Hells Angels MC Sverigelag. Men det är främst styrdokumenten "Rules and Bylaws" som styr de lokala avdelningarna.

Det är i "Rules and Bylaws" som det regleras vilka medlemmar som får bära västar, vilka märken de får ha på dem, klubbens mötesrutiner och när motorcykeln ska vara körklar.

Bryt mot reglerna och du straffas.

Det vanligaste är att man får böta för ett snedsteg, men mycket värre straff har getts.

– Det är ett signalvärde, för att signalera för de andra att så här gör man inte. Det är så man uppehåller disciplinen i deras värld, förklarar Lindgren.

1998 fick en HA-medlem en tatuering bortslipad från sin arm som straff för att ha brutit mot en av reglerna. Andra straff är misshandel, uteslutning och ibland till och med döden.

– Man tar en diskussion, följer man inte reglerna och om det är allvarliga saker så kan det vara en del i en diskussion för en uteslutning. Det beror på vad det gäller för något, säger Sven Lindgren.

Hells Angels – en demokratisk hierarki

Hells Angels beskrivs som en demokratisk organisation med en tydlig hierarki. De olika medlemmarna har olika roller. Ju högre upp i organisationen – desto mindre hanterar man personligen kriminella varor eller utför kriminella handlingar.

Klubbens högsta ledare är den så kallade presidenten, men det är klubbens Sergeant at arms som ser till att reglerna följs. Det är även denna person som ansvarar för straffen.

Fullvärdiga medlemmarna får varje vecka delta vid klubbens möte och har en röst vid omröstningar. Det är enbart fullvärdiga medlemmar som får ha tatueringar med Hells Angels-färger och logotyp.

En medlem är aldrig fullvärdig från start, de kallas snarare Hangaround. Kravet för att bli det är att äga en motorcykel av märket Harley Davidson. Innan de blir fullväridga medlemmar är de så kallade prospects- och provmedlemmar, som måste följa Prospect Rules.

Att lämna Hells Angels

Även om en sitter på anstalt beräknas en vara en fullvärdig medlem. Dessa får pengar genom Hells Angels Defence varje månad, liksom får deras familjer ekonomiskt stöd.

Det finns egentligen bara två sätt att lämna klubben. Dessa kallas "out" och "left".

Out innebär att medlemmen kastas ut. Det kan bland annat bero på att man ljugit, samarbetat med polis eller är i konflikt med andra medlemmar.

En out får sin bild skickad till alla HA-avdelningar i hela världen – och kan därmed leva under ständigt dödshot.

När man lämnar klubben ska man lämna sin motorcykel alternativt betala 100 000 kronor. Om det finns klubbtatueringar ska de bort, och det våldsamt, till exempel md en vinkelslip. Andra Hells Angels-relaterade saker tas ifrån medlemmen.

Att vara en left innebär att man lämnar klubben på grund av personliga skäl eller går i pension. Vad som händer med klubbtatueringar och eventuella motorcyklar och avgifter är upp till varje lokal avdelning att bestämma. Eftersom de kan ha kontakt med sina vänner lever de inte under samma hot som en out.

I Sverige finns det 14 fullvärdiga Hells Angels-avdelningar. Den nyaste startade i Hässleholm i år, skriver Göteborgs-Posten.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.