Har du koll på de nya sedlarna och mynten?
1 av 7
Har du koll på de nya sedlarna och mynten? - Foto: TT (montage)
Under måndagen rullar de nya mynten ut i handeln.
2 av 7
Under måndagen rullar de nya mynten ut i handeln. - Foto: JESSICA GOW / TT
Tillsammans med två nya sedlar.
3 av 7
Tillsammans med två nya sedlar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alla nya och fräscha sedlar samlade.
4 av 7
Alla nya och fräscha sedlar samlade. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och nya mynten. De gamla blir ogiltiga nästa år.
5 av 7
Och nya mynten. De gamla blir ogiltiga nästa år. - Foto: JESSICA GOW / TT
Nya femhundringen med Birgit.
6 av 7
Nya femhundringen med Birgit. - Foto: JESSICA GOW / TT
Nya hundralappen med Garbo.
7 av 7
Nya hundralappen med Garbo. - Foto: JESSICA GOW / TT

I dag kommer nya sedlar och mynt – så här ser de ut

Den 3 oktober rullar nya mynt och sedlar in i svenskarnas plånböcker. Men vad gäller? Och hur ska jag hinna bli av med alla mynten tills nästa år?


Under måndagen rullar Sveriges nya mynt och sedlar ut i handeln. Nykomlingarna bland sedlarna är en ny hundralapp med filmstjärnan Greta Garbo på framsidan – och en ny femhundralapp med operasångerskan Birgit Nilsson. I samma stil som prisvinnande 20-lappen med Astrid Lindgren.

TT

TT

I samband med sedlarna kommer också helt nya mynt. En ny enkrona och en fräsch femkrona. Dessutom tillkommer en helt ny tvåkrona. Tiokronan kommer att se ut precis som vi är vana med.

TT

I augusti 2016 blev de äldre 20-, 50- och 1 000-kronorsedlarna helt ogiltiga även för inväxling på bank. De äldre 100- och 500-lapparna blir ogiltiga i handeln den 30 juni 2017. Detsamma gäller de äldre mynten där gamla enkronor och femkronor blir helt ogiltiga.

Så det är faktiskt dags för dig att börja rota bland alla mynten du har någonstans skramlande hemma. Varje svensk har i genomsnitt 779 kronor i mynt hemma – så leta på! Att tänka på är att alla enkronor från 1875 och framåt tills innan de sprillans nya blir ogiltiga i handeln.

Detsamma gäller alla tvåkronor från 1876 och framåt samt alla femkronor från 1954 och senare. Det finns enligt Riskbanken mynt för minst 2,5 miljarder kronor i cirkulation.

Nu undrar du kanske: varför? Jo, Riksbanken vill vara miljömedvetna och med de nya mynten så slipper folk nickelallergi. Du har till om med sista juni nästa år på dig. Och du borde växla in alla mynt du hittar.

Alla banker tar dock inte emot alla mynt. På sajten Myntkartan hittar du var du kan växla in dina snart gamla mynt. Annars blir det bara att skrota alla gamla mynt efter sista juni 2017. Eller kanske spara de för minnets skull?

Vill du ha mer information om alla nya sedlar och mynt? Läs den här artikeln.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du mycket mynt hemma?
Tack för din röst!