Tisdag 3 Aug
Stockholm

Amanda föddes utan luktsinne: "Folk brukar skämta om det"

Amanda, 19, föddes utan luktsinne.
1 av 4
Amanda, 19, föddes utan luktsinne. Foto: Privat/TT
Hon kan på grund av det inte heller känna fler smaker än bassmakerna.
2 av 4
Hon kan på grund av det inte heller känna fler smaker än bassmakerna. Foto: Privat
Hennes familj upptäckte att något var underligt när Amanda inte märkte att hon exempelvis behövde duscha.
3 av 4
Hennes familj upptäckte att något var underligt när Amanda inte märkte att hon exempelvis behövde duscha. Foto: Privat
Så när hon var elva år genomgick hon en utredning som visade att hon fötts utan luktsinne.
4 av 4
Så när hon var elva år genomgick hon en utredning som visade att hon fötts utan luktsinne. Foto: Privat

När Amanda var liten förstod hon inte riktigt vad folk menade när de sa att något luktade. Inte förrän hon var elva förstod hon att hon fötts utan luktsinne.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Amanda Brown, 19, från Stockholm föddes utan luktsinne, men det fick hon inte veta förrän hon var elva år.

Under uppväxten var det svårt för Amanda att förstå vad folk menade när de bad henne lukta på något.

– Folk kunde hålla fram en parfym och fråga "visst luktar den gott" och jag svarade bara "ja, den luktar gott". Jag antog att jag inte förstod vad de menade, men att jag skulle förstå när jag blev äldre, berättar hon för Nyheter24.

Luktsinnet sitter i hjärnan, men Amanda utvecklade aldrig den delen när hon låg i magen. Och inte förrän hon var elva började hennes familj märka att något inte stämde.

Hon kände till exempel inte när hon började lukta svett förrän hennes mamma frågade varför hon inte duschade. Till slut tog familjen henne till läkaren för att se vad felet var.

Bildkälla: Privat

Amanda fick genomgå en utredning där hon fick lukta på olika doftpennor.

– Jag satt ju bara och gissade och till slut sade läkarna att vi inte behövde försöka mer, för det var uppenbart att jag inte kände någon doft.

Att en kan sakna ett sinne så som hörsel eller syn är rätt välkänt, men få känner till att man även kan sakna doftsinnet, anosmi. Något Amanda ofta påminns om av sin omgivning.

– Folk förstår inte att det faktiskt är ett dolt handikapp och de flesta brukar skämta om det och säga saker som: "så jag kan prutta bredvid dig och du kommer inte känna något?".

Det var ofta jobbigt för Amanda att höra sådana saker när hon var yngre men nu har hon lärt sig att det bästa sättet att bemöta det är att skämta tillbaka. Men det finns saker som ändå tynger henne lite.

Bildkälla: Privat

– Jag har hört från folk att bebisar ska dofta gott, och då tänker jag att jag aldrig kommer få känna lukten av mitt eget barn, sådana saker har kommit upp, även om jag inte tänkt på det så mycket, säger hon.

Amanda kan inte heller känna smak då luktsinnet och smaksinnet är nära kopplade. Hon han bara känna bassmakerna surt, sött, salt och beskt.

I dag har Amanda lärt sig vad som kan tänkas lukta och inte, och hon har fått skapa rutiner i sin vardag runt dusch och tandborstning eftersom hon vet att det kan skapa lukter.

– Det fungerar bra, men jag satte i gång brandlarmet några gånger när jag flyttat hemifrån eftersom jag inte kände stekoset. Dock har jag råkat äta gammal mat några gånger, som gammal mjölk eftersom jag inte känt att den varit dålig.

Bildkälla: Privat

Hon har också extra brandsläckare och brandfiltar i lägenheten för att vara på den säkra sidan eftersom hon inte känner röklukt vid en eventuell brand.

Amanda vill nu att vetskapen om att man kan födas utan luktsinne ska bli större.

– Ingen sade någonsin till mig som liten att man kunde födas utan luktsinne. Man kollar alltid bebisar om de är döva eller blinda direkt efter födseln, men inte luktsinnet. Jag vill bara att folk ska få reda på fakta – och få dem medvetna om att det existerar även om det inte är lika synligt som exempelvis blindhet, säger Amanda.

Sveriges Radio var först med att rapportera om Amanda.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 14-årige Oliver som förlorade synen till följd av cancer och nu nekas hjälp av kommunen och 14-årige Cian som förlorade synen på grund av att han bara åt kyckling och Coca Cola.

Kan du känna lukter?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela