Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige kan snart få ny valuta: "Revolutionerande"

- 16/11/2016, 08:38
Snart kan Sverige ha en ny valuta.
1 av 4

Snart kan Sverige ha en ny valuta.

TT Bild

Men det är inte euro.
2 av 4

Men det är inte euro.

TT NYHETSBYRÅN

I stället kanske vi får en "e-krona".
3 av 4

I stället kanske vi får en "e-krona".

TT NYHETSBYRÅN

4 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Riksbanken undersöker om vad som skulle hända om man inför den nya valutan i Sverige.

Det är Riksbanken som börjat undersöka om man faktiskt skulle kunna införa en helt ny valuta i Sverige. Men vadå, tänker du – ska vi få euro?

Nej, kronan blir kvar – kanske lika bra det eftersom en undersökning visar att euron är världens sämsta valuta. I stället är det en digital valuta, en så kallad “e-krona”, det är frågan om.

– Det här är lika revolutionerande som pappersedlarna för 300 år sedan. Vad innebär det för monetär och finansiell stabilitet? Hur ska vi designa den; ett kort man laddar på, en app eller på något annat sätt, frågar sig vice riksbankschefen Cecilia Skingsley till Financial Times.

Bakgrunden är att det är så få som använder kontanter i dag – antalet mynt och sedlar i cirkulation i Sverige har faktiskt minskat med 40 procent (trots att vi precis fått nya fina sedlar och mynt).

TT Bild

Just nu undersöker man alltså om det är möjligt att införa en sådan en e-krona i stället, och vilka effekter det i så fall skulle få. Riksbanken hoppas kunna ta ett beslut inom två år.

Spännande!