Joakim var nära att dö flera gånger till följd av sitt missbruk.
1 av 4
Joakim var nära att dö flera gånger till följd av sitt missbruk. - Foto: Privat
Joakim när han fortfarande missbrukade till vänster och Joakim idag till höger.
2 av 4
Joakim när han fortfarande missbrukade till vänster och Joakim idag till höger. - Foto: Privat
Han siktar på att tävla i klassisk bodybuilding.
3 av 4
Han siktar på att tävla i klassisk bodybuilding. - Foto: Privat
Hans åttaåriga dotter ger honom i dag motivation att inte falla tillbaka.
4 av 4
Hans åttaåriga dotter ger honom i dag motivation att inte falla tillbaka. - Foto: Privat

Joakim missbrukade heroin – då sa hans mamma något som förändrade hans liv

När Joakim gick på gymnasiet började han ta heroin för att dämpa sina känslor. Men en dag sade hans mamma något som skulle få hela livet att förändras.


33-åriga Joakim växte upp med missbruksförhållanden i Umeå. Redan som barn blev han varnad för heroin – att det var djävulen själv, sade hans föräldrar.

Ändå blev det just den drogen som förstörde Joakims liv.

– Det berodde på otrygghet och brist på kärlek när jag var liten. Jag fick ofta höra att jag var fel, vilket gjorde att jag kände mig dålig och fel som person, berättar Joakim för Nyheter24.

Det var Joakims hemförhållanden som gjorde att han inte mådde bra, varken som barn, tonåring eller vuxen. Hans mamma var missbrukare och förlorade vårdnaden om Joakim när han var 3-4 år. Kvar stod han med sin pappa, en tidigare heroinist, som Joakim beskriver som väldigt narcissistisk.

När Joakim var 14 år började han och hans vänner begå kriminella handlinga, dricka alkohol och ta droger, som hasch och tabletter. Heroin kom in i hans liv när han började gymnasiet, och det dröjde inte länge innan han själv sålde det.

– Det föll sig rätt naturligt att droger var intressant för att stänga av känslolivet. Det finns egentligen ingen drog som stänger av lika mycket som heroin, förklarar Joakim.

Heroin är en av de mest beroendeframkallande drogerna och den näst mest skadliga i världen. När Joakim inte fick heroin fick han influensaliknande symptom. Till slut handlade missbruket om att hålla sig frisk för att kunna fixa mer, förklarar han.


Var nära att dö flera gånger

Efter gymnasiet saknade Joakim arbete och började umgås mer med sin mamma, som fortfarande missbrukade, och fortsatte begå kriminella handlingar. Ofta gjorde han inbrott och stal datorer för att få ihop pengar. Det var också då han började gå ner sig mer och mer.

Flera gånger var han nära att dö.

Hade du dödslängtan, tror du?

– Egentligen handlar det om att jag ville leva, att jag ville ha mer av livet. Jag ville ha kul och leva ut, men jag valde en dödlig väg mitt i allting. Jag vet inte hur det går ihop, men det var faktiskt så, berättar Joakim och fortsätter:

– Men som jag har använt drogerna ibland har det mer eller mindre varit självmordsförsök. Jag har tagit såpass mycket att jag vetat att det ska gå åt helvete, men då har någon väckt mig eller så har jag åkt ambulans.

Under åren försökte många få Joakim att sluta, men det verkade omöjligt. Han har förlorat många vänner på grund av sitt missbruk – och många har dött till följt av deras eget missbruk.

Joakim berättar att det blev en del av vardagen att hans vänner gick bort, och han slutade gå på begravningar.


"Du kommer dö"

Vändningen kom när Joakim var 23 år. Efter ett halvår i Stockholm hade han börjat fundera på att sluta med drogerna. Han flyttade hem till sin mamma i Örnsköldsvik och bestämde sig för att bli fri. En process så smärtsam att han trodde att han skulle dö.

En dag kom hans mamma in gråtandes på hans rum och såg hur ont han hade.

– Då sa hon “nu måste du söka hjälp Jocke, för annars kommer du dö”. Det var då jag kom på att just det, man kan söka hjälp för det här. Så gjorde jag det.

Joakim hamnade på avgiftning i nio veckor och sedan på ett behandlingshem i åtta månader. Det har varit en kämpig väg med några återfall.

Varit drogfri i fem år

Idag har Joakim varit drogfri i fem år, åtta år om man bortser ifrån alkohol, och arbetar som beroendeterapeut.

– Jag möts ju av det nästan dagligen och blir påmind om vart jag kommer ifrån, och kan hjälpa andra, berättar Joakim.

Joakim får idag inte kickar av av droger – men tränar desto mer och siktar nu mot att tävla i klassisk bodybuilding nästa sommar.

Han har även en åttaårig dotter som motiverar honom att inte falla tillbaka till missbruk igen.

– Hon är den enda personen som kommer mig helt nära in på livet. Hon betyder väldigt mycket för mig. När jag ser henne blir det uppenbart att jag inte vill att hon ska växa upp som mig, berättar Joakim för Nyheter24.


Läs även om 21-åriga Josefine som tog droger varje dag – men sen kom beskedet som förändrade hennes liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
Har du provat droger?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Västervik rapporterar om brand

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"Personbil och person i olycka, Västra Mark.", skriver polisen på sin hemsida.

Utdömda växlar försenar hundratals tåg

Gamla och slitna spårväxlar, som Trafikverket skulle ha bytt ut för uppemot tio år sedan, används fortfarande inom järnvägen. Enligt Sveriges Radios Ekot försenas hundratals tåg på grund av de slitna växlarna.

Flera döda i cyklon i Indien

Minst åtta människor har omkommit i stormar som drabbat staden Chennai på Indiens sydöstra kust, uppger polis på tisdagen.

Fackförbund i Danmark varslar mot Tesla

Danmarks största fackförbund varslar om konflikt med bilföretaget Tesla, skriver danska TV2.

Inrikesresor med flyget minskade

Flygresandet totalt ökade sammantaget något under november. Men en minskning i inrikesresandet med 6 procent jämfört med i fjol oroar Swedavia.