Över 120 000 personer i Europa beräknas ha hiv utan att de vet om det.
1 av 3
Över 120 000 personer i Europa beräknas ha hiv utan att de vet om det. - Foto: Montage/TT
Det tar i snitt närmare fyra år innan diagnosen ställs.
2 av 3
Det tar i snitt närmare fyra år innan diagnosen ställs. - Foto: TT
Under tiden hinner många insjunkna i aids.
3 av 3
Under tiden hinner många insjunkna i aids. - Foto: TT

Så många människor har hiv – utan att veta om det

Över 120 000 personer i Europa beräknas ha hiv utan att veta om det. Professorn Jan Albert kallar det för misslyckande.


122 000 personer – så många beräknas gå runt med hiv utan att de vet om det i Europa.

Personerna beräknas bo i 31 av de 44 europeiska länderna, uppger en rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, skriver SVT Nyheter.

– Två tredjedelar av de som insjuknar i aids får veta att de är hivsmittade först när aids har utvecklats och det är alarmerande, säger Andrea Ammon, chef för den europeiska smittskyddsmyndigheten, till SVT.

Det tar i snitt närmare fyra år innan diagnosen ställs. Under tiden hinner många insjunkna i aids, vilket är en av de sjukdomar som dödar flest människor i världen.

Det finns flera orsaker till att viruset inte upptäcks i tid.

– Det beror kanske på att vi inte är tillräckligt alerta inom sjukvården när det gäller information till allmänheten. Allmänheten känner kanske inte till var och när det finns risk att smittas och många tror dessutom att hiv är borta eller att man kan bota infektionen. Det kan man inte. Det går att dämpa den med bromsmediciner men smittan försvinner inte, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, till SVT.

Albert ser det som ett misslyckande.

– Jag ser det som ett misslyckande när det gäller prevention och uppföljning av hiv-infektion i Europa. Risken är ju att den som är smittad hinner bli sjuk eller, i värsta fall dö, om bromsmediciner inte ges i tid. Det innebär ju också en ökad risk för smittspridning, säger Jan Albert till SVT.

Enligt RFSL har de flesta, 95 procent, av de hiv-smittade i Sverige så kallad smittfri hiv. Du läsa mer om sjukdomen på RFSL:s hemsida.

Visste du att vanlig huvudvärk kan vara tecken på hiv och vad som händer om du får ett klamydiabrev?

HIV
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat dig för hiv någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.