Stockholm

Lisa, 24, trodde hon hade mensvärk – smärtan visade sig vara något annat

Lisa hade fruktansvärd mensvärk.
1 av 3
Lisa hade fruktansvärd mensvärk. Foto: Pixabay/TT
När hon var 14 fick hon åka akut till sjukhus. Det visade sig att en livmoder hade spruckit.
2 av 3
När hon var 14 fick hon åka akut till sjukhus. Det visade sig att en livmoder hade spruckit. Foto: TT
Diagnosen innebär att Lisa inte kan bli gravid.

Bilden föreställer inte Lisa, som egentligen heter något annat.
3 av 3
Diagnosen innebär att Lisa inte kan bli gravid. Bilden föreställer inte Lisa, som egentligen heter något annat. Foto: Pixabay

När Lisa var 14 år fick hon åka akut till sjukhus. Det visade sig vara något helt annat än mensvärk.


Läs mer

Många är vi som vet hur ont mensvärk kan göra – man kvider i fosterställning i sängen och tror att det aldrig ska gå över. Men tänk om det vore mer än så?

Tänk om det i själva verket vore så att du hade två livmödrar?

24-åriga Lisa hade haft ont ända sedan hon fick sina första mens när hon var 11 år. Något hon till en början trodde var vanlig mensvärk men visade sig vara något helt annat.

När Lisa var 14 år hade hon vid ett tillfälle mens i 3-4 veckor. Strax därefter besökte hon sin pappa i Stockholm då hon plötsligt drabbades av en värk som eskalerade allt mer och mer.

– Till slut kunde jag varken stå, sitta eller ligga ner utan att gråta, berättar Lisa för Nyheter24.

Lisas bror och pappa tvingade henne till Södersjukhuset i Stockholm med misstankar om att det var problem med blindtarmen.

– Men väl där inne fick jag ett rum och när jag reste mig upp för att gå och kissa högg det till i magen. Då rann det massa brunt blod längst benet.

Den kvällen fick Lisa göra sin första gynundersökning. Men den nyexaminerade läkaren kunde inte förstå vad han såg. Efter en titt av överläkaren gjorde Lisa en magnetröntgen och en skiktröntgen.

Det kunde då konstanteras att Lisa har något som kallas uterus didelphys – vilket i hennes fall innebär att hon har två livmödrar.

– Den ena hade fyllts med blod varje mens och blivit infekterad och spruckit till slut, förklarar hon.

Under två år som följde efter diagnosen åkte Lisa in och ut på sjukhus. Till slut fick hon lov att ta bort den livmoder som inte fungerade.

Lisa var fri från infektioner i sex år fram till för två år sedan då hon fick en infektion i livmodern. Sedan ett år har hon också problem med svullnad bredvid urinröret, men läkarna vet ännu inte vad det beror på.

– Jag har nästan konstanta smärtor med tanke på att det svullnar upp hela tiden.

Diagnosen har inneburit att Lisa inte kan bli gravid – men mot alla odds lyckades hon bli gravid i juni förra året. Det blev tyvärr ett missfall i vecka 10.

– Jag var helt chockad när jag var gravid. Både jag och min syster grät, berättar Lisa och fortsätter:

– Tyvärr gick det inte den gången, och jag har inte blivit gravid igen än – men någon dag kanske! Jag hade gett upp helt innan det här hände.

Det är dessvärre inte helt ovanligt att vården inte tar kvinnors smärta på allvar. Flera läkare sade exempelvis till 20-åriga Sadir att hon hade mensvärk – men egentligen var det diagnosen endometrios.

Lisa tycker det är viktigt att man står på sig.

– Man känner sin egen kropp och ja, mensvärk är vanligt. Men känns något fel så är det nog det också! Alla har rätt till en undersökning i alla fall, säger hon till Nyheter24.

Lisa heter egentligen något annat.

Läs även om 27-åriga Joanna som föddes med Rokitansky syndrom – det vill säga utan vagina och 23-åriga Devan som föddes utan vagina – men nu vill skaffa barn.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.