Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ensamkommande ungdomar fick inte stanna i Sverige – tog sina liv

- 12/12/2016, 08:15
Tre ensamkommande ungdomar rapporteras ha tagit sina liv.
1 av 3

Tre ensamkommande ungdomar rapporteras ha tagit sina liv.

TT

Anledningen ska handla om de nya reglerna där de dels blir utan boende.
2 av 3

Anledningen ska handla om de nya reglerna där de dels blir utan boende.

TT

Men också att de sen tvingas till ett land de inte har någon relation till.
3 av 3

Men också att de sen tvingas till ett land de inte har någon relation till.

TT

De nya reglerna från Migrationsverket har gjort situationen extremt påfrestande för många ensamkommande ungdomar. Tre har tagit sina liv.

Den psykiska påfrestningen är stor bland många ensamkommande unga. Särskilt sedan de nya reglerna som bland annat innebär att unga som fyllt 18 och som bor på HVB-hem förlorar helt rätt till boende vid ett avslag.

Bland ensamkommande ungdomar är många stressade och oroliga, menar Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund, som pratat med Aftonbladet.

Under torsdagen meddelade Migrationsverket att asylfall från Afghanistan kommer att bedömas mer generöst i framtiden. Anledningen är det försämrade säkerhetsläget i landet.

Dessutom kommer de som fått avslag få chansen att söka på nytt – och i stora drag handlar det om 7 000 personer som nu kan få en ny bedömning.

Men för många kommer de nya ändringarna alldeles för sent. De senaste sex veckorna har tre ensamkommande från just Afghanistan tagit sina liv. Det bekräftar Ensamkommandes förbund för Aftonbladet.

– De hörde av sig till oss och berättade att de fått avslag. Tyvärr hade vi ingen möjlighet att påverka detta. De var villiga att leva gömda och undrade om vi kunde ordna bostad, till dem. Men vi tvingades säga nej, tyvärr, säger Omid Mahmoudi, tidigare ordförande och numera verksamhetsledare för förbundet.

Den största rädslan handlar många gånger om att behöva återvända till ett land som man inte växt upp i och inte vet någonting om. Många har vuxit upp i Iran, kommit till Sverige och sedan måste återvända till Afghanistan.

Migrationsverket menar att den nya lagstiftningen ska frigöra boendeplatser och få fler personer att återvända hem. Samtidigt medger dem att det är en dramatisk förändring där allt ändras snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Rädda Barnen har en särskild stödlinje för asylsökande unga i Sverige. Telefonnumret är 0200–77 88 20.

Läs ett debattinlägg om ensamkommande ungdomars påfrestning – eller läs om att Jonas Sjöstedt vill stoppa utvisningarna helt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.