Ida Johansson mördades under en joggingrunda.
1 av 2
Ida Johansson mördades under en joggingrunda. - Foto: TT
Nu har familjen fått hjälp att betala mördarens rättegångskostnader efter att ha förlorat en överklagan.
2 av 2
Nu har familjen fått hjälp att betala mördarens rättegångskostnader efter att ha förlorat en överklagan. - Foto: Privat

Insamling gav 129 000 till mördade Idas familj – här är deras tackbrev

Insamlingen startade efter att Idas familj fick veta att de skulle behöva betala mördarens rättegångskostnad.


Ida Johansson mördades när hon var ute på en joggingtur i Upplands Väsby i Stockholm. En 19-årig man dömdes senare till rättspsykiatrisk vård för mordet.

Familjen fick då ut 50 000 kronor i skadestånd men enligt målsägandebiträdet borde de ha rätt till 200 000 kronor.

Familjen överklagade Tingsrättens beslut, men förlorade målet vilket ledde till att de blev skyldiga att betala mördarens rättegångskostnader på 8 300 kronor.

Beskedet väckte starka känslor hos många som ansåg att det var extremt fel. Två av dem var Peter Andersson och Zandra Eriksson Westerberg från Upplands Väsby. De bestämde sig för att starta en insamling för Idas familj, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om.

Gensvaret på insamlingen blev dock mycket större än någon av dem någonsin kunnat drömma om. Insamlingen lades ut förra fredagen och när Zandra stängde den på söndagen hade de fått in hela 129 000 kronor.

– Det var helt galet. Vi trodde det skulle bli en liten insamling här i Väsby, men när det gick ut i media så skänkte folk från Skåne till Lappland, berättar Zandra för Nyheter24.

Hur många var det som skänkte?

– Jag skrev ut kontoutdraget, men det blev 14 sidor långt så jag har inte räknat, säger Zandra.

Familjen har nu fått pengarna överförda till sitt konto, men de väljer att skänka allt till en dokumentärfilm om Ida. De skrev även ett tackbrev till de som skänkt pengar som Zandra sedan lade upp i en grupp på Facebook.

Bildkälla: Privat

Familjens tackbrev

"Till alla omtänksamma människor!

Ett stort tack till Zandra och Peter som tagit initiativ till och genomfört insamlingen med anledning av att vi förlorade skadeståndsmålet mot den som är ansvarig för att vår dotter, Ida, rycktes ifrån oss. Ett stort tack till alla som bidragit i insamlingen. Initiativet kom som en stor överraskning för oss, det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med.

Vi ser ert engagemang som en stor värmande och tröstande kram från alla er till oss. För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma.

Nu när vi har fått en stor summa pengar har vi frågat oss själva på vilket sätt dessa medel gör störst nytta. Vi har diskuterat frågan hemma och kommit fram till att vi vill att den värme vi fått ta del av på något sätt ska återgäldas. Det faller sig naturligt för oss att lyfta fram det engagemang och de goda krafter som vuxit fram efter vår största personliga förlust och tragedi. Om vi kunde uppmärksamma dessa godhjärtade krafterna skulle det kännas bra för oss.

Upplands-Väsby kommun gav nyligen ett stipendium till dokumentärfilmaren Johanna Aust för hennes film om just dessa goda krafter, här i Upplands-Väsby och i Sverige. Vårt beslut är därför att skänka hela den insamlade summan till dokumentärfilmsprojketet. Vi hoppas att på så sätt uppmuntra och uppmärksamma just de goda initiativ som insamlingen är en del av.

Vi önskar nu gå vidare med vårt personliga sorgearbete och känner att vi behöver tid för oss själva och med varandra i familjen. Vi hoppas att alla förstår att vi inte klarar av att delta i sociala medier eller i massmedia. Nu kämpar vi vidare med att komma igenom sorgen och minnas Ida som hon var.
Ida fanns en stund på jorden. Hur underbart var inte det…

Än en gång önskar vi tacka alla som deltagit från djupet av våra hjärtan.

Kärleksfulla hälsningar
Idas föräldrar”

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Ellen Bergström startade en insamling för att en tjej som anmält en våldtäkt skulle få lika mycket i skadestånd som killarna och svenske Richards familj som vädjar om hjälp med pengar för att rädda sonens liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.