Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ikea varnar för ny farlig "trend": "Du kommer inte ut"

- 20/12/2016, 13:08
Trenden har kommit till Sverige – att sova över på Ikea.
1 av 4

Trenden har kommit till Sverige – att sova över på Ikea.

Youtube / TT

Den startade i Belgien med den här Youtube-videon.
2 av 4

Den startade i Belgien med den här Youtube-videon.

Youtube

Men det är extremt läskigt och olagligt.
3 av 4

Men det är extremt läskigt och olagligt.

Ap / TT

Tänk vad du kan möta i mörkret på lagret.
4 av 4

Tänk vad du kan möta i mörkret på lagret.

TT NYHETSBYRÅN

Senast i lördags hittades två tonåringar som sov över på Ikea. Nu hoppas varuhuset att den så kallade trenden avtar.

Tidigt förra veckan på lördagsmorgonen hittades två 16-åriga tjejer som spenderat natten på Ikeas varuhus i Jönköping, skriver JP. De överlämnades snabbt till polisen och i förhör berättade tjejerna om anledningen.

Under det senaste året har det dykt upp fler och fler videos och uppmaning om att sova över på Ikea. Den så kallade "trenden" tros ha startat i Belgien där två tonåriga killar sov över på Ikea och filmade allt. Videon, som finns på Youtube, har över 1,7 miljoner views.

Trenden att sova över på Ikea startade i Belgien via ett klipp på Youtube.Youtube

Övernattningen i Jönköping var inte heller den första i Sverige. I oktober rapporterade bland annat Sydsvenskan om att två flickor sovit över på Ikea. Där stod det också att det förekommit 1 300 övernattningar globalt.

– Det senaste året har vi haft ett handfull ärenden i Sverige där vi har haft gäster som har spenderat natten på ett Ikea-varuhus, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea, till Nyheter24 och fortsätter:

– Däremot vill jag definitivt kraftigt dementera att det rör sig om 1 300 övernattningar globalt. Det stämmer inte.

Efter att fler och fler personer bestämt sig för att anta en utmaning att spendera natten på Ikea så har varuhuset det senaste halvåret satt in extra rutiner när det kommer till att övervaka varuhuset.

Vad kan då hända om du lyckas ta dig förbi väktarna och ska spendera natten på Ikea? Dels så är det olagligt då det rör sig om olaga intrång. Men det kan också vara riktigt farligt.

– Det är mycket som kan gå fel och vi kan inte garantera säkerheten för individen. Du kommer inte ut om något skulle hända. Sen börjar vi väldigt tidigt med väldigt många truckar på morgonen och det sista truckförarna förväntar sig är att det kryper runt folk i gångarna.

Sova över på Ikea.TT

Flera gånger har Ikea också stoppat folk som förberett en natt på varuhuset. Då har människor haft med sig grejer som inte känns naturligt eller där det finns tydliga tecken på att det finns mystiska planer på övernattning.

– Jag tror inte att alla människor förstår vad det innebär. Det är inte särskilt kul på Ikea på natten. Du är i en stor lokal och det är väldigt mörkt. Man kunde ju också se att killarna i Youtube-klippet inte hade så kul efter ett tag, säger Jakob Holmström.

TT

Vad ska man då göra om man verkligen vill testa att somna på varuhuset?

– På dagarna är det många som provligger sängar och faktiskt somnar. Det tycker vi är kul och det är lika kul att väcka personen. Vi hoppas nu att den här så kallade "trenden" kraftigt minskar.

Läs också om hur många barn som, enligt uppgift, blivit till i Ikeas sängar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att det verkar läskigt att sova över på Ikea?