1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Äntligen går vi mot ljusare tider – och därför är det så viktigt

Idag är det vintersolståndet – alltså årets mörkaste dag. Men sen vänder det!


Äntligen går vi mot ljusare tider! Idag, onsdag, är det den mörkaste och kortaste dagen på hela året. Bor du norr om polcirkeln så kanske solen gömmer sig hela dagen.

Sen vänder det.

Nu blir det ljusare efter vintersolståndet.TT

Vilket verkligen är nödvändigt för oss här i Norden då mörkret verkligen påverkar vårt humör negativt. Varje år drabbas miljoner människor i norra Europa av vinterdepression.

Vi pratar här alltså om vintersolståndet. Det är tidpunkten då solen står som lägst på himlen sett från norra halvklotet. Den exakta tidpunkten är den 21 december klockan 11.44. Datumet varierar alltid från år till år. Det bästa är att dagen efter så blir det alltid lite ljusare.

Vintersolståndet är här.TT

För våra kroppar tar det lite längre tid att ta till sig ljuset och solen.

– Det är först i januari det märks biologiskt. Men å andra sidan har det nog en indirekt positiv effekt eftersom folk vet att det blir ljusare, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, till Hälsoliv.

Varför behöver vi ljuset så mycket? Jo, hemligheten ligger i bokstaven D. Vi har extremt brist på naturligt D-vitamin på norra halvklotet. Det är ett av kroppens viktigaste näringsämnen och flera studier länkar depression och D-vitaminbrist.

Brist på vitaminet kan också orsaka värk i muskler och leder samt onormalt svettande. Se till att få så mycket sol som möjligt nu när det vänder.

Läs också om hur vädret blir på julafton.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter mer sol?
Tack för din röst!