Nya förslaget: Sluta sälj klassiska raketerna i Sverige

- 05/01/2017, 12:44 -
Nu kan raketer helt förbjudas.
1 av 3

Nu kan raketer helt förbjudas.

TT

Från nyårsafton i Göteborg.
2 av 3

Från nyårsafton i Göteborg.

Keolis

I Norge är de här redan helt förbjudna.
3 av 3

I Norge är de här redan helt förbjudna.

TT NYHETSBYRÅN

Efter kaoset på nyårsafton har nu fyrverkeribranschen föreslagit att klassiska raketer helt ska sluta säljas.

Snart kan det helt vara slut på försäljning av klassiska raketer. Det föreslår fyrverkeribranschen efter ett krismöte som hållits under dagen.

Syftet handlar alltså om att stoppa det farliga missbruket där raketer avfyras mot människor och byggnader, skriver SVT.

Det hela har sin bakgrund i raketkaoset på nyårsafton där bland annat personer på Möllevångstorget i Malmö sköt nyårsraketer mot folkmassorna. Även i Göteborg sköts fyrverkerier inuti en buss.

Keolis. Från nyår i Göteborg.

De raketer som föreslås förbjudas helt är fyrverkerier av raket-typ. Alltså pjäser på en pinne som skjuts iväg av en inbyggd drivladdning och sedan explodera uppe i luften.

TT

I Norge är dessa raketer förbjudna sedan flera år tillbaks.

– Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB till SVT.

Det kommer antagligen först bidra till att försäljningen helt stoppas. Sedan kan det vara helt olagligt att använda dessa raketer. Det beror på vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer fram till.

Tidigare har kritiken mot raketer främst kommit från personer som har djur som lider till följd av fyrverkeriernas smällar. Flera butikskedjor har redan slutat sälja fyrverkerier och smällare – och även flera kommuner har ställt in sina fyrverkerier på nyårsafton.

Läs också om Felicias valp som sprang bort på nyår efter att raketerna började ljuda.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde de klassiska raketerna förbjudas helt?