Söndag 16 Maj
Stockholm

Sandras man sitter i fängelse: "Jag kommer aldrig lämna honom"

Sandras man David sitter i fängelse. Nu berättar hon om hur deras liv fungerar.
1 av 5
Sandras man David sitter i fängelse. Nu berättar hon om hur deras liv fungerar. Foto: Privat/TT
Sandra och David har varit tillsammans i fyra år. Nu har de en ettårig son tillsammans.
2 av 5
Sandra och David har varit tillsammans i fyra år. Nu har de en ettårig son tillsammans. Foto: Privat
Sandra säger att hon inte kommer lämna David.
3 av 5
Sandra säger att hon inte kommer lämna David. Foto: Privat
Sandra och David skickar ofta brev till varandra.
4 av 5
Sandra och David skickar ofta brev till varandra. Foto: Privat
David sitter på anstalten Salberga.
5 av 5
David sitter på anstalten Salberga. Foto: TT

21-åriga Sandras man David sitter i fängelse, dömd för rån. Nu berättar hon om hur de får förhållandet att fungera.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du någon gång har haft ett distansförhållande vet du nog hur jobbigt det kan vara att vara ifrån din partner. Saknaden kan kännas fruktansvärt stor och man kan vilja kasta sig på första tåg om det vore bara för att få se personen igen.

Men tänk då om din partner sitter i fängelse – hur får man det att fungera och hålla kärleken vid liv?

Sandra är 21 år gammal, är gift och har en ettårig son. Men hennes liv är väldigt annorlunda. Hon och mannen David kan bara träffas tre dagar varannan månad – för att han bor på anstalt.

Bildkälla: Privat

Sandra och David lärde känna varandra 2013 när David, då en helt okänd kille för Sandra, helt plötsligt skrev till henne på Facebook. Det dröjde inte länge innan de två blev blixtförälskade i varandra.

Så förälskade att de länge smög med sitt förhållande, eftersom Sandra var rädd att hennes familj inte skulle acceptera David.

– Jag rymde hemifrån några dagar för att vara med honom, då bodde vi tillsammans i några månader innan jag valde att gå hem igen, berättar Sandra för Nyheter24.

Blev gravid – och gifte sig i häktet

Det var 2015 som livet vände helt för paret. Sandra fick veta att hon var gravid – men eftersom det inte kändes som en bra tid att skaffa barn började hon planera en abort.

Bara två dagar innan aborten skulle ske greps David av polisen.

– Jag fick ett samtal av polisen om att han sitter häktad och att jag inte behöver vara orolig. Jag blev helt förkrossad, berättar hon.

Det var då Sandra berättade om graviditeten för Davids mamma, som erbjöd sig att följa med som stöd för aborten. Men väl på plats kunde Sandra inte gå igenom den. Hennes egen familj reagerade på graviditeten med att först kasta ut henne, men bestämde sig sedan för att hjälpa henne med det kommande barnet.

Sandra med sonen. Bildkälla: Privat

När David satt i häktet gifte han sig med Sandra, och han flyttades inte till fängelset förrän han fick möjlighet att träffa sin nyfödda son. Därefter kom domen – som blev ett 4,5 år långt fängelsestraff för det rån han gjort sig skyldig till.

– Det kom verkligen som en chock då han är väldigt ung och aldrig har varit dömd förut. Det var då jag blev rädd – hur ska det bli mellan oss, mitt barn kommer inte ha en pappa sina första år. Det gick tusen tankar i mitt huvud, men jag tog dag för dag och det gör jag än idag.

Får bara prata tio minuter i veckan

Idag sitter David på anstalten Salberga, vilket är över fyra timmar bort ifrån Sandra. Det innebär att de bara träffas varannan månad. Dessutom har de bara tillgång till ett tio minuters långt samtal i veckan – och utöver det skickar de brev till varandra.

Oftast pratar de om sonen, och om vad David gör om dagarna. Sandra brukar skicka bilder på sonen för att visa David hur hans son utvecklas för varje dag som går.

Sandra och David skickar ofta brev till varandra. Bildkälla: Privat

Men trots att de sällan kan ses har kärleken inte dött.

– Jag har själv sagt till min man att jag inte tror att det skulle vara vi om sonen inte fanns, berättar Sandra och fortsätter:

– Man har inte träffats på två månader och när man väl träffas inser man hur mycket man verkligen älskat och har saknat den personen.

Sandra ser sin situation som att hon är en ensamstående mamma eftersom hon får så mycket hjälp från sin familj. Hon har lärt sig att leva sin vardag utan honom, och menar att sonen håller henne upptagen hela tiden.

Hon säger också att hon aldrig kommer lämna honom.

– Jag finns kvar vid hans sida nu och jag kommer alltid stå kvar vid hans sida för det är den personen jag älskar och vill leva resten av mitt liv med, säger Sandra till Nyheter24.

Sandra och David heter egentligen något annat.

Läs även om Abu Sin som hittade kärleken på nätet – men nu riskerar ett långt fängelsestraff.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du någon i fängelse?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela