Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klassens nakenskämt förbjöds – fick inte vara med i skolkatalogen

- 18/01/2017, 17:58
Klasskortet förbjöds.
1 av 4

Klasskortet förbjöds.

TT / Privat

Och Simon och hans klass är riktigt besvikna.
2 av 4

Och Simon och hans klass är riktigt besvikna.

Privat

Han säger att de inte fick veta någonting när fotot togs och chockades när de fick katalogen – där de inte var med.
3 av 4

Han säger att de inte fick veta någonting när fotot togs och chockades när de fick katalogen – där de inte var med.

Privat

Här är bilden som inte fick vara med. Mannen i mitten bad att inte vara med i artikeln och har därför blurrats.
4 av 4

Här är bilden som inte fick vara med. Mannen i mitten bad att inte vara med i artikeln och har därför blurrats.

Privat

En industriklass som går sista året ville skoja till det. Men det slutade med att de inte fick vara med i katalogen.

En klass med elever som pluggar sista året vid industriprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö möttes av en chock när de fick hem skolkatalogen. Deras foto var inte med.

– Vi ville skoja lite och eftersom vi går industri så tänkte vi ha med att "vi skyddar oss" med en svetshjälm nakna. Eftersom vi skyddar oss både inom yrket och sexuellt, säger eleven Simon Möllerström till Nyheter24.

Privat. En klasskamrat vill inte vara med i artikeln och har därför blurrats.

Till slut var det fyra tappra som ställde upp på skämtet – och fotografen som knäppte bilden tyckte att det var en väldigt rolig idé. Det hela uppskattades av flera elever på skolan som sett bilder på Snapchat.

– Grejen med att vi ens gör en big deal är för att vi inte fick något besked om att vi inte fick vara med i katalogen, säger Simon och får medhåll av sin klass.

Privat. Simon är besviken.

Reglerna var enligt klassen inte solklara. Men skolan själva menar att policyreglerna fanns där svart på vitt.

– Det är ju inte en fråga för oss, utan en fråga för företaget som tillverkar skolkatalogen. Jag kan kort citera från policyreglerna. "Ingen nakenhet, ingenting drog- eller alkoholrelaterat och ingen hets mot folkgrupp", säger rektorn för industriprogrammet Martin Wikerstål till Nyheter24 och fortsätter:

– Om de hade skött sig så hade de varit med i katalogen. Men det är företaget Tema Klasskort som bestämmer det och inte skolan.

Industrieleverna menar att det fanns en annan klass som hade ett berg av snusdosor som de snusat genom de tre åren och menar att det inte stoppades från att bli med i katalogen. Simon och klassen är riktigt ledsna.

– Vi är otroligt besvikna så klart. Det är ju vårt sista skolfoto någonsin och det fick inte vara med i skolkatalogen. Förra året så var det en tjej på en annan skola som hade bar överkropp och fick vara med i katalogen. Man tänkte att samhället var på väg i rätt riktning med avsexualisering av bröst. Var är samhället på väg?

När Nyheter24 når Tema Klasskort så tror de att det kan bero på olika tolkningar av policyn.

– Vi skickar alltid ut en korrektur till skolan där vi ställer frågor om vissa klassfoton. Vi vill inte att någon ska drabbas av mobbning eller liknande. När det gäller just det här fallet så har jag inte läst mig in på det, men jag får be att återkomma, säger Magnus Bagge, vd för Tema Klasskort, till Nyheter24.

Eleverna bedömde att fotografen var positivt inställd. Hur ser ni på det?

– Jag vet inte exakt vad det här ärendet handlar om, men våra fotografer representerar alltid oss. Det kan vara så att skolan har antagit en hårdare policy eftersom vi också utgår från hur skolan vill eller inte vill bli representerad i katalogen, säger Magnus Bagge.

För två år sen stoppades en klassbild i Stockholm som ville normalisera mens.

Läs också om Johanna som fick skäll när hon ville visa brösten på skolfotot – eller lös om klassen som fick kasta kläderna på skolfoto där till och med lärarna hängde på.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde klassen fått ha med bilden i katalogen?