Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lärarens ovanliga läxa gör supersuccé hos föräldrarna: "Ett geni"

- 30/01/2017, 09:41 -
1 av 3

Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Den här läxan fick alla föräldrar att skrika rakt ut av ren glädje.

Läxor – lärare älskar att ge dem, barnen hatar dem och många föräldrar vill helst bli kvitt dem.

Det kanske just därför den här läxan har gjort succé.

Det var förra helgen som Åsa Sandströms son Erik, som går i åttonde klass på Maestroskolan i Nacka, Stockholm, visade sin läxa han har fått i hemkunskapen.

En läxa som Åsa tog emot med öppna armar och har utsett läraren till ett geni.

Det gick nämligen ut på att städa hemmet helt själv – en förälders dröm eller hur?


– Jag tycker att det var en bra och pedagogisk läxa. Givetvis uppskattade jag Eriks engagemang och skolans initiativ. Kunskaper som han kommer att ha stor nytta av i framtiden, berättar Åsa för Nyheter24.

Erik ska ha tagit på sig uppgiften riktigt bra och delade upp städningen på tre kvällar. Mot slutet började motivationen tryta en aning.

– Men då fick vi anledning att träna lite på argumentationsteknik, menar Åsa.

Åsa la upp lappen med hemläxan i en stor Facebookgrupp med texten "den här läraren är ett geni!". Posten har i skrivande stund fått över 6 700 likes och närmare 200 delningar.

Bland kommentarerna fanns det borde hyllningar och kritik. Några menade att det är sådant som föräldrar ska lära sina barn utan skolans inblandning.

– Absolut säger jag. Mina barn har satts i massa arbeten här hemma och är långt ifrån curlade, berättar Åsa och fortsätter:

– Men i den här familjen arbetar både jag och Eriks pappa heltid, vi står mitt i en husrenovering och det finns en massa anda moment i vardagen som utgör att vi kanske prioriterar ner den pedagogiska uppfostran när det kommer till att ta sig tid att coacha barnen i städning.

"Föräldrarna brukar vara rätt glada"

Enligt hemkunskapsläraren Christer Karlsson har de länge haft tvättning som läxa för årskurs sju, men eftersom de inte har möjligheterna att göra det i skolan får eleverna göra det hemma.

– I hemkunskapen ska de göra alla förekommande sysslor i hemmet, så då hade vi inget bättre alternativ än att de fick fotodokumentera vad de gör med hjälp av föräldrarna, berättar Christer för Nyheter24.

Och nu får alltså även åttorna städa hemma. Något som har fått blandade reaktioner bland elever.

– En del tycker att det är en superlätt för de hjälper redan till hemma, medan andra tycker att det är jobbigt för de har inte gjort ett handtag. Men föräldrarna brukar vara rätt glada, berättar Christer för Nyheter24.

Läs även om Niels som hittade ett otroligt fint brev från sin sov efter jobbet – och inte ett öga är torrt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska skolan lära barn att städa?