Torsdag 24 Jun
Stockholm

Här är polisen Peter Springares kontroversiella inlägg – nu visar tusentals sitt stöd

Reaktionerna har varit blandade efter polisen Peter Springares inlägg.
1 av 7
Reaktionerna har varit blandade efter polisen Peter Springares inlägg. Foto: TT/Facebook (Montage)
Nu har en stödgrupp startats med nästan 70 000 medlemmar.
2 av 7
Nu har en stödgrupp startats med nästan 70 000 medlemmar. Foto: Facebook
Springares andra inlägg.
3 av 7
Springares andra inlägg. Foto: Facebook
Springares första inlägg delades över 16 000 gånger.
4 av 7
Springares första inlägg delades över 16 000 gånger. Foto: Facebook
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro.
5 av 7
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro. Foto: TT
Han säger att han inte blivit omplacerad trots att inlägget har polisanmälts.
6 av 7
Han säger att han inte blivit omplacerad trots att inlägget har polisanmälts. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Rikspolischef Dan Eliassson menar att Springare borde iaktta försiktighet.
7 av 7
Rikspolischef Dan Eliassson menar att Springare borde iaktta försiktighet. Foto: TT

Efter ett omtalat Facebook-inlägg har Peter Springare fått beröm och stöd via gruppen "Stå Upp För Peter Springare" – men också en del kritik.

Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, skrev två uppmärksammade inlägg på sin privata Facebook-sida har han mött både hård kritik och kraftigt stöd.

Arkivbild Peter SpringareTT

Kritiken bygger på att inlägget fokuserar på att han påstår att de grova brott han utreder nästan alltid har utländska män som förövare. I ett av inläggen räknar han upp länderna som männen kommer från.

I ett av inläggen skriver Springare att han är för invandring, men att de "invandrade kriminella kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem".

Peter Springares första inläggFacebook

Gruppen Stå Upp För Peter SpringareFacebook

Stödet som Springare har fått har visat sig i form av blommor som skickats till polishuset och en stor grupp på Facebook som heter "Stå Upp För Peter Springare". Gruppen har i nuläget över 100 000 medlemmar. Han hyllas för att han "vågar tala ut" och en insamling har föreslagits om han får sparken.

I gruppen förekommer vissa meddelanden som ber gruppmedlemmarna att tona ner sitt språk – då det ofta nämns i gruppen att man inte vill bli förknippad med rasistiska rörelser.

Springare själv säger att stödet har varit överväldigande och att det är intressant hur det engagerat så mycket folk. Även högerextrema sajter har hyllat polisen och kallar honom för "en man av sanning". Det tar dock polisen avstånd från.

– Jag är medveten om att vissa spelar på det här men jag kan inte förhålla mig till att den extrema högersidan får något slags vind i seglen. Jag kan inte ta hänsyn till det. Jag vill berätta utifrån min verklighet, hur jag och många utredande poliser upplever det, säger Springare till Nerikes Allehanda.

Peter Springares andra inlägg på FacebookFacebook

I en analys gjord av politiske kommentatorn Marcus OscarssonFacebook framkommer att den här frågeställningen rörande brott och straff engagerar många – och kan avgöra valet 2018.

Kritiken som Springare fått bygger på att han använt sig av rasistiska generaliseringar. Rikspolischefen Dan Eliassson menar att han borde iaktta försiktighet i en intervju. Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker att förundersökningsledarens synsätt är problematiskt.

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det, säger han till Expressen.

Springare har också anmälts till åklagare för sina Facebook-inlägg och polisen i Örebro ska titta på ärendet. För P4 Örebro berättar Springare att han inte blivit omplacerad och att anmälan gjordes för att se om det handlar om något brott.

Rikspolischef Dan Eliasson menar att det är viktigt att skilja på yrkesroll och fritid. Men han vidhåller att Springare har rätt till sin yttrandefrihet.

TT

– När han agerar som yrkesman ska han vara utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet. Om han vill föra samtal om de problem som finns med kriminalitet bland invandrade människor på sin fritid har han yttrandefrihet som alla andra, säger Eliasson i P4 Extra.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Sympatiserar du med Springare?
Tack för din röst!
Kommentera (117)
Kopiera länk
Dela