Att göra en abort kan kännas som ett jobbigt men nödvändigt beslut för många.
1 av 3
Att göra en abort kan kännas som ett jobbigt men nödvändigt beslut för många. - Foto: Pixabay
För andra blir det något man ångrar hela livet.
2 av 3
För andra blir det något man ångrar hela livet. - Foto: Pixabay
Vi har pratat med tre tjejer som ångrar sina aborter.
3 av 3
Vi har pratat med tre tjejer som ångrar sina aborter. - Foto: Pixabay

Tre tjejer berättar: Därför ångrar jag min abort

Att göra en abort kan vara både lätt och svårt. Här berättar några tjejer varför de ångrar att de genomförde sin abort.


Att bli gravid och överväga en abort som tjej kan vara både ett lätt beslut, men också ett otroligt tufft beslut som kan leda till mycket ångest. Här berättar tre tjejer om varför de ångrar att de genomförde sin abort.

Roxie, 24: "Varje gång jag ska ha mens får jag en gravidpsykos"

– När jag var 14 år blev jag gravid, det var med min första pojkvän. Vi var unga och tog inte skydd så seriöst. När vi upptäckte att jag var med barn var jag så långt gången att jag bara hade en vecka på mig att bestämma mig. Det var en otrolig stress för mig, och både min och hans familj var emot det.

– Min pojkväns familj hotade med att frysa ut honom ur familjen om jag behöll barnet, trots att de var katoliker. Och eftersom jag var så kär så tänkte jag mer på honom än på vad jag själv ville. Jag kände att jag inte hade något val.

– När jag vaknade efter narkosen hamnade jag i chock. Jag tänkte "har jag dödat ett liv nu?". Det ledde till extrem ångest för mig. Idag hade mitt barn varit tio år gammalt, och ofta tänker jag på att han eller hon hade kunnat vara här.

– Min mamma hade varit ganska påtryckande under min graviditet, men när jag väl genomfört aborten så blev hon väldigt ledsen. Jag tror att om jag fått hennes stöd i början så hade jag behållit barnet. Idag har jag en minnestatuering tillägnat barnet.

– Det är ett trauma jag fortfarande bär med mig och varje gång jag ska ha mens så får jag en gravidpsykos. Min kropp simulerar en graviditet där min mage svullnar upp och jag äter extremt mycket, det är som att jag undermedvetet hoppas på att jag ska vara gravid.

– Jag vill ha barn i framtiden, men då ska det vara när mitt liv är stabilt och det finns två personer som båda vill ha barn, avslutar Roxie.

Bildkälla: Pixabay

"Jag födda ut barnet i toaletten"

– Jag har gjort två aborter tidigare som jag inte ångrat. Men så blev jag oplanerat gravid när jag var 26 år med en kille jag var tillsammans med. Vi båda missbrukade under den tiden och han skulle precis åka in i fängelse.

– Han kallade mig för egoistisk för att jag ville behålla barnet, eftersom han inte ville det. Samtidigt så sade min mamma, som jobbar inom Socialtjänsten, att jag inte kunde ha barn med tanke på mitt missbruk. Hon sa: "Förstår du inte att Socialen kommer stå på förlossningen och ta barnet ifrån dig?".

– Det var ingen som trodde jag kunde bli mamma, och även om jag själv trodde det så var jag så skör av drogerna att jag lät mig övertalas av andra. Jag grät när jag tog de första pillren på kliniken i Malmö.

– Jag gjorde en sen medicinsk abort i vecka 16, men det var ingen som förklarat vad det innebar. Jag kände plötsligt hur det blev varmt mellan benen. Jag trodde jag började blöda, men det var vattnet som gått efter att de stuckit hål på hinnorna.

– En stund senare födde jag ut barnet i toaletten. Det var ett barn med tio fingrar och tio tår. Jag fick ta hand om det själv innan sköterskan kom. Det var fruktansvärt traumatiskt och har lämnat djupa spår.

– Idag har jag ett barn och har varit drogfri i två år, men det händer fortfarande att jag ser det barnets ansikte i mitt barns ansikte.

Bildkälla: Pixabay

"Min pojkvän och hans vänner hotade med att döda mig och barnet"

– Jag var 16 år då jag blev gravid, även om jag hade p-piller och var supernoga med att ta dem. Min dåvarande kille, som kom från en religiös familj, men som träffade mig i smyg kunde absolut inte bli pappa under den tiden.

– Jag hade tänkt behålla men min pojkvän, hans storebror och deras kompisar skickade sms, ringde och hotade med att de skulle leta upp mig och döda både mig och barnet om jag behöll det. Så med stöd från mina vänner gjorde jag abort. Jag grät hela tiden och mådde otroligt dåligt.

– Jag hade alltid känt att abort inte var ett alternativ, men som sagt var jag 16 år och tänkte "min tid kommer i framtiden". Jag gjorde min abort på alla hjärtans dag. Sedan dess har den dagen känts lite extra tung. Jag har fortfarande ångest över att jag valde att göra det.

– Jag träffade min nuvarande kille kort därefter och berättade om aborten. Jag blev gravid strax efter att jag slutat blöda, trots att jag använde p-piller, men fick missfall i vecka sex. Då kändes det som att jag aldrig skulle få känna lyckan att få det barn jag längtade efter.

– Slutligen sa jag och min pojkvän till varandra att "vi struntar i preventivmedel". Två månader senare väntade jag vårt första barn. Idag lever vi fortfarande ihop och har två barn efter nio år tillsammans.

Bildkälla: Pixabay

Nyheter24 har tidigare skrivit om att män och kvinnor avslöjar när de visste att deras relation var över och paren som avslöjar vad det sjukaste de bråkat om varit.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort en abort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.