Sibel blev upprörd när den äldre mannen inte fick åka vidare med bussen.
1 av 5
Sibel blev upprörd när den äldre mannen inte fick åka vidare med bussen. - Foto: Privat
Sibel är 19 år och pluggar till sjuksköterska.
2 av 5
Sibel är 19 år och pluggar till sjuksköterska. - Foto: Privat
Det var i Slussen som en chaufför vägrade köra vidare förrän mannen gick av bussen. Här är bussen framme vid T-centralen.
3 av 5
Det var i Slussen som en chaufför vägrade köra vidare förrän mannen gick av bussen. Här är bussen framme vid T-centralen. - Foto: Privat
Det ska ha varit på grund av mannens lukt som chauffören inte ville köra honom.
4 av 5
Det ska ha varit på grund av mannens lukt som chauffören inte ville köra honom. - Foto: Privat
Hon tillkallade även SL-väktare för att mannen skulle gå av bussen.
5 av 5
Hon tillkallade även SL-väktare för att mannen skulle gå av bussen. - Foto: Privat

Sibel såg äldre man kastas av bussen: "Har samma rätt att åka som jag"

Busschauffören vägrade köra vidare på grund av att den äldre mannen luktade illa, vilket ledde till att flera SL-värdar kastade av honom.


När 19-åriga Sibel Andic klev på sin buss i Stockholm på måndagsförmiddagen var det en äldre man med rullator som klev på vid samma station. När de kom fram till Slussen skulle bussen byta chaufför, men den nya chauffören vägrade köra vidare.

– Hon ville inte köra vidare för att hon tyckte att mannen luktade urin, så hon tillkallade SL-värdar som sade till mannen att han fick kliva av bussen. Jag frågade dem varför de gjorde på det sättet, eftersom mannen borde ha lika stor rätt att åka som jag har, säger Sibel till Nyheter24.

Sibel, som pluggar till sjuksköterska, kände sig så olustig av det SL-värdarna och chauffören sade att hon klev av bussen tillsammans med mannen. När nästa buss kom till stationen tio minuter senare så frågade väktarna om den busschauffören om han var okej med att köra mannen.

– Jag sade till dem att det är väl självklart att mannen ska få åka med bussen, han har ju betalt för sin biljett. Då svarade väktarna att mannen bröt mot SL:s regler på grund av att han luktade, och tillade att "du kan ju tvätta honom om du vill". För mig som sjuksköterskestudent så är det helt sjukt, jag skulle ju aldrig kunna neka en person vård på grund av deras lukt, säger Sibel.

Bildkälla: Privat

Efter många om och men så fick mannen slutligen åka med bussen. När de sedan passerade Gamla stan några minuter senare annonserade busschauffören i högtalarna att de passagerare som fann doften störande kunde byta till tunnelbana.

– Den äldre mannen sade inget under hela tiden, men jag såg att han blev berörd av vad chauffören sade. SL borde inte få göra såhär mot sina passagerare som betalt för biljetter, avslutar Sibel.

Bildkälla: Privat

SL:s presskommunikatör Claes Keisu säger till Nyheter24 att de inom SL har en policy som ger busschaufförer rätt att neka personer som uppträder störande eller bråkigt.

– På det sätt som den här händelsen beskrivs så lät det kanske inte så trevligt, men man måste komma ihåg att våra busschaufförer har ansvar för alla på bussen, inte bara en person. Och i den situationen spelar det ingen roll om personen betalt för sin resa eller inte, säger han.

Bildkälla: Privat

Men mannen har ju inte betett sig störande, utan de har bara reagerat på hans doft?

– Det är ju såklart en subjektiv avvägning, och det är svårt att svara på om det här var rätt eller fel i just det här specifika fallet eftersom jag inte känner till så mycket detaljer.

Nyheter24 har tidigare skrivit om busschauffören som misshandlade en asylsökande och busschauffören som hade sex medan han körde.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde en chaufför kunna vägra att köra en passagerare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.