​Idol-Zeana om okända ätstörningen: "Det fanns inte mycket kvar av mig"

- 12/03/2017, 21:27 -

Nästan hela sin uppväxt hade Zeana Muratovic, känd ifrån Idol, en ätstörning som ingen tycktes känna till.

Sex lager byxor och grov mobbning. Nästan hela 24-åriga Zeana Muratovics uppväxt led hon av en ätstörning ingen tycktes kännas vid eller förstå sig på. Till slut blev det en fråga om liv och död.

– Jag har blivit dumförklarad hela livet. Jag har fått höra att jag är bortskämd och kräsen. Att det bara är att äta. Ibland spydde jag när jag åt – det bara vred sig i magen, berättar Zeana för Nyheter24.

Det började när Zeana var ungefär fem år gammal. Från att äta nästan allt började hon bli väldigt selektiv med vad hon åt. Hon tappade lusten helt för att äta sådant som såg äckligt ut och reagerade på lukt, konsistens och utseende.

– Jag kunde absolut inte äta grytor och gratänger. Jag klarade liksom inte av att det var uppbyggt i flera lager där jag inte kunde se vad som var i, det gjorde mig äcklad, förklarar Zeana.

Lade mat i näsdukar och spolade ner

Det Zeana inte visste var att hon led av så kallad selektiv ätstörning (SÄ). En ätstörning som få känner till än idag, och som varken handlar om att skada sig själv eller gå ner i vikt. Snarare blir man så selektiv med mat att man hellre svälter än äter något som upplevs som äckligt. Att pressa en person med SÄ skapar ännu mer ångest kring maten och en person med SÄ kan alltså inte bara “skärpa till sig.”


Och det var just detta som gjorde det hela värre för Zeana. Skolsköterskan ansåg inte att hennes beteende kunde klassas som en ätstörning, och varken hemma eller i skolan fanns mat hon var bekväm med att äta. Ofta blev hon stressad av sina klasskamrater, utskälld av lärare för att det “finns barn i Afrika som inte har någon mat” och matsalstanterna blev arga om hon slängde mat.

– Då fick jag dåligt samvete. Jag kände att jag inte kunde äta för då kommer jag spy. Så jag tänker att jag måste lura alla helt enkelt, säger Zeana och fortsätter:

– Till slut började jag låtsas att jag hade ätit upp. Jag lade mat i näsdukar när ingen såg i matsalen och la det i mina fickor. Sen låtsades jag gå på toa efter maten och spolade ner allting.

Hade sex lager kläder på sig

Zeana hade alltid varit liten, men med tiden blev hon allt smalare. Hennes klasskamrater mobbade henne och kallade henne för benrangel, sa att hon var äcklig och konstig och kastade runt henne.

Hon beskriver hur ingen ville vara i samma lag som henne på idrotten för att hon sprang långsamt – men det de inte visste då var att hon bar flera lager kläder. Ibland upp till sex lager byxor.

– Jag kommer ihåg en gång när mina klasskamrater omringade mig och tog min skåpnyckel från min ficka. De öppnade mitt skåp och tog ut mina papper, läste mina låtar högt och skrattade. Tänk dig en hel grupp på 10-15 personer som skrattar och skrynklade ihop mitt papper, och kastade det i papperskorgen. De pissade på min konst och allt jag stod för.

Mobbningen och ätstörningen gick så långt att Zeana mådde allt sämre och hoppade av skolan.

– Jag låg bara i sängen i ett halvår. Jag kunde inte äta och var helt likblek, berättar hon.

Bildkälla: Privat

Var 18 år och vägde 32 kilo

Till slut var det så illa att Zeana försökte dölja att hon var så smal med hjälp av sex lager byxor. Hon var yr och svimmade på väg till lektioner, och kunde inte gå upp ur sängen. 18 år gammal vägde hon bara 34 kilo. Det var då hennes storasyster slog larm och tog med Zeana till BUP.

Hon hamnade på ett behandlingshem där hon vårdades i ett år, och träffade andra med liknande problem.

– Helt plötsligt gick jag upp i vikt. Jag som hade vägt 32 kilo gick upp i vikt! Helt plötsligt vägde jag 40 kilo på tre månader. Min kropp tog åt sig all energi den fick – den hade ju aldrig fått mat.

Men innan det var det en lång väg att gå. Zeana var tvungen att äta fem mål om dagen, vilket hon var så ovan vid att hon ibland spydde. Efter ett år på behandlingshemmet vägde hon 50 kilo – och friskförklarades.

"Jag hade varit helt död om jag inte hade haft musiken"

2016 var Zeana en av deltagarna i “Idol” men hon har alltid varit väldigt passionerad rörande musik. Som barn skrev hon hellre låtar än att leka med sina vänner.

Bildkälla: TV4

På behandlingshemmet lyssnade hon ofta på amerikansk, tung rap. På den tiden handlade rappen inte om "bitches" och "hoes" utan om att ta sig upp från botten.

– Jag hade varit död idag om jag inte hade haft musiken. Det finns bara två alternativ: antingen hade jag tagit livet av mig eller så hade jag dött av svält.

Hon beskriver det som att det var just rappen som blev räddningen för henne.

– När jag lyssnade på en rappare från Louisiana visste jag att det fanns någon där ute som har varit med om utanförskapet. Jag tänkte alltid på det, att jag kommer komma ut härifrån och någon dag kommer de se upp till mig, berättar Zeana.

Nu är det fem år sedan Zeana blev friskförklarad på behandlingshemmet och har en annan relation till mat, även om ärren från ätstörningen alltid finns kvar.

– Eftersom jag aldrig fick älska mat som barn så uppskattar jag verkligen det nu. I really enjoy a good meal. Då känns det som att jag är i sjunde himlen, berättar Zeana för Nyheter24.

Zeana är aktuell med en ny singel i maj.

Om du vill veta mer barn som är petiga i maten eller har selektiv ätstörning kan du läsa mer här.

Läs även om Idol-Cameron som kom ut som trans i tv – nu berättar han om kärleken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft problem med att äta?