Han kan vara Sveriges värsta våldtäktsman – nu döms han igen

- 22/03/2017, 14:14
En 47-årig man uppges ha häktats misstänkt för två våldtäkter.
1 av 2

En 47-årig man uppges ha häktats misstänkt för två våldtäkter.

TT

Han tros ha varit en av Sveriges värsta våldtäktsmän.
2 av 2

Han tros ha varit en av Sveriges värsta våldtäktsmän.

TT

En 47-årig man har häktats misstänkt för två våldtäkter. Men han kan vara Sveriges värsta våldtäktsman.

En idag 47-årig man som sitter häktad misstänkt för två våldtäkter tros vara Sveriges värsta våldtäktsman. Detta rapporterar Aftonbladet.

Han är nämligen tidigare dömd för en serie våldtäkter i Stockholm, men försvann spårlöst efter sin senaste dom 1992.

Fram tills nu. I början av året häktades mannen för ett rån och en våldtäkt som ska ha skett på en parkeringsplats i Varberg. Idag häktades han för ytterligare en våldtäkt.

Mannen hävdar att han är oskyldig till våldtäkten i Varberg, men har erkänt att han betalat för sexuella tjänster.

Mannen är enligt brottsregistret tidigare dömd till böter för trafikbrott. I Frivårdens yttrande nämns även att han ska ha fått böter för ett sexköp, och att han ska vara villig att behandlas för att "förstå varför han köpt sex för andra gången".

Men mannen misstänks ha ett långt förflutet av våld mot kvinnor.

Misstänkt för två våldtäkter i Varberg

2015 greps han misstänkt för våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot mot en kvinna i Varberg. Kvinnan ska ha lyckats fly ifrån mannen genom att hoppa från lägenhetens balkong. Mannen har själv nekat till brott och eftersom kvinnan inte ville medverka i utredningen släpptes han fri. Han kom undan med böter.

Men enligt Aftonbladets avslöjande är samma man misstänkt för våldtäkter i Stockholm under 1980- och 90-talen.

Härjade i Stockholm

Det var år 1988 som Stockholmspolisen fick in ett stort antal anmälningar om överfall av en man kring förorten Tensta. Flera av fallen beskrivs som fullbordade våldtäkter. I fyra av fallen ska mannen, som då enligt signalement var i 20-års åldern, ha varit klädd i en luva med urklippta hål för ögonen och hade rosa eller blå mjukisbyxor. Han ska även ha varit beväpnad med kniv.

Polisen insåg då att de hade med en serievåldtäktsman att göra – och det tog inte lång tid innan de grep en 18-årig man med beväpnad med kniv och en t-shirt med urklippta hål för ögonen i byxlinningen.

Mannen misstänktes för tio överfall på tio kvinnor, som för honom var helt okända. De fyra fall där han hade luvan på sig vid övergrepp ledde till åtal och han dömdes till fyra års fängelse.

Dömdes för flera våldtäkter – men flydde utomlands

Men efter ett år fick han permission och rymde utomlands. Ett halvår senare kom han tillbaka till Sverige och greps återigen.

Den här gången för två nya överfall under samma dag i ett industriområde i Stockholm. Enligt Aftonbladet ska han inte ha våldtagit någon av kvinnorna, utan slagit och sparkat. Han åtalades och dömdes för misshandel och ofredande till två månaders fängelse.

Ett år senare dömdes han återigen i Stockholms tingsrätt – för ett våldtäktsförsök då han ska ha brutit sig in på en förskola och överfallit en kvinna.

Den senaste domen mot mannen kom alltså i februari 1992, då han ska ha begått en överfallsvåldtäkt på en parkväg mellan Tensta och Kista.

Mannen dömdes till 2,5 års fängelse men avtjänade aldrig sitt straff, utan försvann spårlöst utomlands. Tre år senare kom han tillbaka, till Varberg och tycks ha varit kvar där sedan dess.

För sent att avtjäna straff

Idag är det för sent för mannen att avtjäna straffet, eftersom det preskriberades i slutet av 2003, men sitter alltså häktad misstänkt för två andra våldtäkter.

Åtalet skulle lämnats in under onsdagen, men åklagare har begärt att flytta fram åtalet.

– Jag har begärt åtalsförlängning gällande de brott misstänkt är häktad för, misstankarna kvarstår och har stärkts under häktningstiden. Det kvarstår tekniska analys från NFC, säger åklagare Ginger Johansson till Aftonbladet.

Anledningen var att det andra våldtäktsfallet tillkom.

– Jag har också idag begärt den misstänkte häktad för nya brott, våldtäkt och rån den 27 november förra året i Veddige, Varbergs kommun. Det är en annan målsägande än i den våldtäkt han redan är häktad för, säger Ginger Johansson.

13.30 inleddes häktningsförhandlingar i Varbergs tingsrätt, skriver Aftonbladet.

Läs även om mannen som får mildare straff för barnvåldtäkt – för att han är gammal.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde mannen straffas för tidigare våldtäkter?