7 saker du måste veta om den hemska bussolyckan

- 03/04/2017, 08:18 -

Klockan sju på morgonen körde en buss med flera skolungdomar ombord helt plötsligt av vägen på väg på en skidresa.

1. Skulle på skolresa

52 elever från högstadieskolan Ängskolan i Skene, Västra Götaland och sju vuxna (busschauffören inkluderad), var på väg till Klövsjö i Jämtland på en skidresa arrangerad av idrottsklubben Sparta IF. Skidresan arrangeras varje år och samtliga elever från sex klasser i åttan satt på bussen. Även några elever från årskurs nio ska ha befunnit sig ombord.

Klockan 22 gick resan, som skulle ta tio timmar.

TT

2. Olyckan och antalet döda

Klockan sju på morgonen körde bussen plötsligt av vägen och välte. Olyckan inträffade på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. Polisen bekräftar snabbt att tre personer har omkommit och att två personer har blivit kritiskt skadade. Det var bara tio mil kvar till slutdestinationen.

Bussen låg i diket med spruckna glasrutor och barn som var vid medvetande hjälpte sina klasskamrater från bussvraket. Några sprang runt och skrek – och det var enligt polisen många som var svårt skadade med öppna skador. Polisen Erik Sidenvall, som var först på plats, beskriver det som "en krigszon", uppger TT.

På måndagen bekräftade polisen att alla som dött i olyckan var skolelever.

TT. Polisen Erik Sidenvall på plats.

3. Föraren följde rutiner

Föraren av bussen ska ha kört hela natten helt ensam. Klockan fem på morgonen hade bussbolaget Bergkvarabuss kontakt med föraren som enligt rutin ska ha fått sin vila. Enligt räddningstjänsten var det torrt väglag och god sikt med en klarblå himmel så det uppstod genast frågetecken rörande hur olyckan skedde. Olyckan skedde på en 90-väg och kraften när bussen välte var enormt stor.

Chauffören själv ska vara chockad, men inte fysiskt skadad.

– Han säger att han tappat kontrollen över fordonet efter att det varit stora håligheter i vägbanan, att efter det tappade han kontrollen och gick av vägen, säger Göran Mellström, vd på Bergkvarabuss, till Aftonbladet.

Chauffören ska ha sagt att det handlade om "besvärliga tjälskott i vägbanan".

Polisen har startat en förundersökning efter bussolyckan med brottsrubriceringen "misstänkt vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och dödsfall". Polisen poängterar dock att man inte har någon misstänkt i nuläget, skriver Expressen.

TT

4. Flera utredningar i gång

Statens haverikommissionen och polisens tekniker kommer under måndagen att undersöka platsen tillsammans, skriver polisen på sin hemsida. Vägen har varit avspärrad för trafikanter och kommer vara det tills senare idag. Trafiken leds om via andra vägar genom Trafikverkets plan.

Just den här vägsträckan är känd för sina många olyckor och Trafikverket har inlett en egen utredning.

5. Löfven uttalade sig

"Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg", skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

6. Så möts eleverna på skolan idag

På Ängskolan fortgår studierna som vanligt, men stämningen kommer naturligtvis vara oerhört sorgsen.

– Vi börjar väldigt tidigt och kommer ta emot eleverna på vanlig tid, säger Dennis Reinhold, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Marks kommun, till SVT.

TT. Församlingshemmet i Sveg med flaggan på halv stång.

Fokuset kommer inte att ligga på studier, utan mer på att bearbeta sorgen tillsammans.

7. Polisen hyllar lärarna

Lärarna som var med på resan hyllas av polisen Erik Sidenvall och deltidsbrandmannen Gjermund Kristensen som var bland de första på plats.

– Lärarna ska ha en stor eloge. Den här skolan ska vara glad att den har så bra lärare, säger Kristensen till TT via Omni.

Själv säger han också att han aldrig sett en liknande olycka tidigare.