Efter att Madeleine hade åkt buss började en man förfölja henne.

Kvinnan på bilden är inte Madeleine.
1 av 3
Efter att Madeleine hade åkt buss började en man förfölja henne. Kvinnan på bilden är inte Madeleine. - Foto: Pixabay/TT
Mannen hade hört hennes konversation med en annan man, och tog reda på vem hon var.
2 av 3
Mannen hade hört hennes konversation med en annan man, och tog reda på vem hon var. - Foto: Pixabay
Senare sökte han kontakt med henne flera gånger, och tog till och med reda på hennes arbetstider.
3 av 3
Senare sökte han kontakt med henne flera gånger, och tog till och med reda på hennes arbetstider. - Foto: Shutterstock

Madeleine stalkades av främmande man från bussen: "Jag var så rädd"

Madeleine satt på en buss påväg hem och pratade med en person. Två dagar senare fick hon ett obehagligt meddelande på Facebook.


För några år sedan satt Madeleine på en buss på väg hem. Under resan började hon prata med killen som satt bredvid, eftersom det visade sig att de hade kontakter på samma ort. De pratade på om allt mellan himmel och jord innan han klev av.

Några dagar senare fick Madeleine ett meddelande från en okänd man. Han skrev att han också suttit på bussen, hört hennes namn och letat upp hennes profil.

– Han bad om ursäkt för att det var lite konstigt att han skickade ett meddelande till mig. Så jag svarade att det var lite läskigt att han tjuvlyssnat och sökt upp mig. Jag visste ju inte ens vem han var eller något, berättar Madeleine för Nyheter24.

Killen svarade med ett långt meddelande som Madeleine svarade artigt på men struntade sedan i att svara vidare.

Några veckor senare skrev killen igen och frågade om hon var intresserad av att ses.

– Jag svarade att jag hade pojkvän och att jag inte ville träffa honom. Men han gav sig inte och frågade om jag vill ta en fika, jag svarar nej och önskade honom lycka till innan jag tog bort honom.

Efter det trodde Madeleine att hon blivit av med killen. Men efter några veckor, när hon var på sitt jobb, kommer en man in. Han kommer fram till där Madeleine sitter och frågar om hennes namn.

– Då insåg jag att det var han. Pulsen rusade som om jag stött på en livshotande fara. Jag blev alldeles skakis. Killen såg dessutom hög ut. Han sträckte fram en present och bad om ursäkt för om han skrämt mig. Jag tog emot presenten och sedan avslutade han med: "hör av dig om du vill ta en fika".

Bild: Pixabay

Madeleine berättar att hon kände enorm obehag vid tanken på att mannen lyckats få fram var någonstans hon jobbade, och vilka tider.

– Jag jobbade bara några få dagar den veckan, så han måste ha varit inne och kolla om jag jobbar flera dagar innan. Där och då blev jag riktigt rädd. Det kändes inte normalt och jag bad min pojkvännen möta mig efter jobbet eftersom jag var rädd för min säkerhet.

Enligt henne var det som att mannen inte verkade förstod sociala koder. Efter det obehagliga besöket på hennes jobb var Madeleine rädd länge. Hon vände sig om vart hon än gick, hade sina persienner fördragna och vågade inte gå någonstans ensam.

– Jag kollade alltid om någon förföljde mig. Så fort jag såg någon som var lik honom på stan fick jag hjärtrusningar och panik. Dubbelkollade alltid så ytterdörren var låst, jag kände mig orolig jämt. Och jag blev också rädd för att jobba ensam om han skulle komma tillbaka.

Genrebild. Bild: Shutterstock

Men med tiden släppte Madeleines oro mer och mer, tills hon en dag såg mannen igen när hon var påväg in i sin lokala butik. Madeleine tittade bort och låtsades inte se mannen när hon gick in, eftersom hon läst på nätet att det bästa är att ignorera en stalker.

– Men jag var så rädd! Kunde inte handla, gick bara omkring och oroade mig. Han följde som tur var inte efter mig in, men jag gick omkring i en timme innan jag vågade gå ut. Han stod kvar men jag tittade bara bort.

Madeleine kollade upp vem mannen var och var han jobbade genom att söka efter honom på nätet. Via en bekant fick hon veta att han enligt många verkade skum.

Efter händelsen vid butiken såg Madeleine dock aldrig mannen mer. Men hon är trots det fortfarande rädd – fyra år senare.

– Jag är alltid rädd att han kanske fortfarande vet vart jag bor eller jobbar, avslutar hon. 

TV: Så får du reda på om någon har stalkat dig på Facebook

Är du utsatt för en stalker så kan du kontakta en kvinnour. Via Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) kan du hitta den kvinnojour som ligger närmast dig.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Har du varit utsatt för en stalker?
Tack för din röst!