Stockholm

Uppgifter: Akilov svor trohet till IS – i anslutning till attacken

. Foto: Facebook/TT/Skärmdump (tvjihad)

Nyheter24 kan avslöja nya troliga bevis för Akilovs IS-kopplingar och att det kan finnas en video där han svär sin trohet till terrorsekten.


Läs mer

Under måndagen skrev Nyheter24 om en chatt-konversation mellan Rakhmat Akilov och en IS-anhängare, samma eftermiddag som attacken i Stockholm ägde rum. Här kan du läsa om varför de väldigt troligt är äkta.


I konversationen som ägde rum innan och efter attacken pratar Akilov och IS-anhängaren Abu Fatyma ad-Dagestani med varandra. De pratar bland annat om en video som är tänkt att laddas upp av IS i sina kanaler.

Abu Fatyma ad-Dagestani som tros vara Akilovs IS-kontakt från Tadzjikistan.

IS-anhängaren som Akilov pratat med är inte den andra person som anhållits misstänkt för terroristbrott i Stockholm.

Konversationerna har skärmdumpats av Twitter-kontot tvjihad. Det beskrivs som "ett Twitter-konto som motarbetar terror genom att bland annat göra parodi av jihadister".

I en annan konversation mellan Akilov och IS-anhängaren pratar de om en video där den misstänkte Stockholms-terroristen svär sin trohet till terrorsekten IS alldeles innan eller efter attentatet. Personen som mottagit videon kommer troligtvis att ladda upp den som propaganda för Islamiska staten.

Konversationen är vidarebefordringar från den hemliga IS-chattgruppen. Där säger Akilovs kontakt:

"Video finns också. Där brodern ger en bay'ah".

En "bay'ah" är inom islamsk terminologi en "trohetsed" till en ledare. I de flesta fall används det för att dedikera sitt liv till en "andlig mästare", men i det här fallet är det högst troligt en ed till terrorsekten IS.

Nyheter24 har pratat med en av personerna bakom kontot tvjihad. Hen säger att de infiltrerat en stängd grupp för IS-anhängare, och att det är därifrån de har fått bilderna.

- Videon kanske inte publiceras hos IS för att Akilov inte dog som martyr utan istället fångades, säger kontakten bakom Twitter-kontot till Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.