Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jessica, 26, avslöjade djurplågeriet – nu döms hon

- 12/04/2017, 09:52 -

Jessica avslöjade det hemska djurplågeriet på en grisfarm i Västmanland. Men nu är det hon själv som döms.

Jessica Thiel, 26, tog sig in i på en grisfarm efter att hon hörde höga skrik. Hon befarade att någon led av smärta. Nu döms Jessica för olaga intrång.

Såg döende och döda grisar

Det var på juldagen 2015 som Jessica bestämde sig för att besöka en bondgård. Platsen blev en grisfarm där hon hade förväntat sig få se grisar utomhus för att ta bilder.

Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig. När Jessica kom fram till grisfarmen verkade det som att något inte stod rätt till. När hon stod utanför hörde hon intensiva skrik, som om någon led.

Dörren var olåst, och Jessica gick in i stallet för att se vad som pågick där och mötte skrikande, trängandes kultingar som levde på trånga utrymmen, döende grisar och en kulting som satt fast i spaltgolvet. Några var även döda.

Där och då fattade Jessica beslutet att filma grisarna och deras miljö, och laddade upp filmen på Facebook.

Det var också den film som så småningom nådde fram till ägaren, som gjorde en anmälan mot Jessica.

Yrkade på nödvärn

Tisdagen 4 april hölls rättegången mot Jessica. Hennes försvardsadvokat Tomas Fridh yrkade på nödvärn och hoppades på en friande dom.

– Vi hoppas såklart att rätten erkänner den nödrätt som hon upplevde. Att de säger att i en sådan här situation med den här typen av djurhållning är det omöjligt för en enskild person att avgöra om det pågår brott eller inte, sade Fridh till Nyheter24 då.


Försvarsadvokat Tomas Fridh och Jessica Thiel. Bild: Martin Smedjebacken.

Döms till böter

Idag klockan 11.00 kom domen från Västmanlands tingsrätt. Rätten har beslutet att döma Jessica för olaga intrång till 40 dagsböter á 50 kronor. Det innebär att hon ska betala 2 000 kronor i böter.


Jessica Thiel på väg till rättegången 4 april. Bild: Martin Smedjebacken.

Inför rättegången laddade Jessica återigen upp filmen på sin Facebooksida. Där har den på drygt en vecka visats över 118 000 gånger.

– Med tanke på hur många som nu sett videon var det värt hela rättegångsprocessen och alla böter. Det är väldigt få som ser videon och sen kan säga att detta är okej. Ingen vill egentligen orsaka död och lidande. Men tyvärr verkar det här vara standard i köttindustrin, säger Jessica Thiel i ett pressmeddelande.

Djurplågeriet har blivit praxis

Under rättegången den 4 april ansåg ägaren till grisgården att omständigheterna i stallet var fullt normala. Men enligt etologen som användes som expert i utredningen visade videon en djurhållning som går emot djurskyddslagen, men att detta alltså har blivit praxis på svenska gårdar.

Hon bedömde situationen vara så illa att det kan räknas som djurplågeri.

“Om det här hade varit på en hundkennel så hade uppfödaren blivit åtalad direkt,” sade etologen i polisförhöret som Nyheter24 har tagit del av.

Läs mer om när Jessica bröt sig in och avslöjade djurplågeriet på grisfarmen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.