Lördag 19 Jun
Stockholm

11 tjejer berättar: Han tog av kondomen under sex

Flera tjejer berättar för Nyheter24 om hur killar har tagit av kondomen under samlag utan att säga till.
1 av 3
Flera tjejer berättar för Nyheter24 om hur killar har tagit av kondomen under samlag utan att säga till. Foto: Shutterstock/TT
Tjejerna berättar hur det har fått dem att känna.
2 av 3
Tjejerna berättar hur det har fått dem att känna. Foto: Pixabay
Att ta av kondomen under sex kan vara ett brott.
3 av 3
Att ta av kondomen under sex kan vara ett brott. Foto: TT

Flera tjejer berättar om hur killar har tagit av kondomen under sex. Något som männen faktiskt kan dömas för.

Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utomlands kallas det "stealthing" och för vissa tycks det vara "ett roligt prank" eller "sjuk sextrend", men för andra är det ett stort övergrepp.

Vi pratar alltså om trenden att ta av kondomen mitt i sexakten, utan tjejens vetskap.

Tidigare i år dömdes en 47-årig man i Schweiz för våldtäkt. Han hade sex med en kvinna som hade samtyckt till sex, i tron om att de hade kondom hela akten. Mannen hade tagit av kondomen utan hennes vetskap, vilket också blev hans fall.

Men att ta av kondomen mitt i akten är egentligen inget nytt, utan något många tjejer har varit med om. Nyheter24 har pratat med flera drabbade tjejer. Här är deras historier.

Matilda berättar:

"Jag hade sex med en kille jag träffade på en klubb i Los Angeles. Jag var jättenoga med att vi skulle använda kondom, eftersom jag hade slarvat med mina p-piller och inte vill ha någon sjukdom. Han tog fram en som han hade i fickan och satte på den.

När vi var klara säger han 'när du kommer tillbaka till Sverige borde du testa dig'. Jag förstod inte alls vad han menade eftersom vi hade använt kondom. Men då berättade han att han tagit av kondomen under samlaget och inte vet om han är 'ren'.

Jag fick panik och kände mig lurad. Det kändes nästan som om jag varit med om ett övergrepp, även om just samlaget var ömsesidigt.

Det som förvånade mig mest var att han bemötte min reaktion med förvåning och att han verkade helt oförstående över hur jag kunde reagera så som jag gjorde. Jag upplevde det som att han över huvud taget inte ens reflekterade över att det han hade gjort var fel. Just nu väntar jag på provsvar från gyn."

Rebecca berättar:

"Jag hade varit tillsammans med min dåvarande kille i nio månader. Han satte på kondom och vi körde på… när sexet var klart drog han ut och det fanns ingen kondom på.

Jag frågade hur i helvete han tänkte och han svarade 'kände inte för det ikväll, ville spruta i dig en gång.'

Jag påpekade för honom att jag har min ägglossning just nu och blir det ett barn så blir det så. Då var det han som föll i tårar över sitt korkade beslut att slippa skydd för att få spruta i mig."

Bildkälla: Pixabay

Ida berättar:

"Det var i december förra året med ett one night stand. Vi började med förspelet och jag bad om kondom. Han letade efter en, öppnade den och höll på med den under täcket.

Han hade en stor kuk så kondomen var nog för liten, men han höll på och låtsades att han var klar. Då satt kondomen bara på toppen, så den ramlade av på en gång och han slängde ner den på golvet. Vi fortsatte. Jag tänkte inte så mycket på det då mer än att jag sa 'tänk om du har några sjukdomar.' Han lovade att han inte hade det.

Jag tänkte bara på alla sjukdomar man kan få och om jag skulle bli gravid. Dagen efter gick jag ångest och sprang till ungdomsmottagningen så fort de öppnat. Jag tog ett dagen efter-piller och testade mig för klamydia och gonorré."

Madeleine, 26, berättar:

"Det var när jag var 21 år. Vi hade sex och jag tyckte det kändes som att han drog itu kondomen mitt under sexet. Men man tror ju inte på det så jag brydde mig inte om att kolla.

När han kom blev det vått. Han sa att det var nog jag var som var så våt, men han ljög om det. Några veckor senare började jag må illa och tog ett test – det visade sig att jag var gravid. Jag hade haft rätt."

Han ville att jag skulle ta bort det, och jag hade inget annat val. Jag mådde så dåligt för jag ville inte göra abort och han ville inte stötta. Jag mår fortfarande dåligt över det och trodde jag var den enda som varit med om det. Så därför har jag inte berättat för någon."

Bildkälla: TT

Agas historia:

"Jag var 16 år och låg med en snubbe jag träffade på en hemmafest. Vi hade druckit och det var mörkt i rummet. Han öppnade kondomen och gör rörelser som att han trär på den.

Vi har väl sex i typ en timme, men sen när lampan tänds ser jag den. Hela kondomen ligger, inte ens utrullad, på golvet.

Två månader senare fick jag veta att jag var gravid. Jag gick på p-piller på den tiden. De erbjuder ju ett test när man gör ultraljud och jag hade tydligen fått en till present i form av klamydia."

Elin berättar:

"Det har hänt mig kanske tre gånger. Senast var när jag för någon vecka sedan befann mig i Kambodja. Jag hade hängt med en kille ett tag. Mitt i sexet med honom började jag misstänkta att han hade tagit av kondomen. Jag kände efter med handen och insåg att ja, det hade han.

När jag frågade om han hade den kvar på sig svarade han nonchalant och skrattade lite. Efteråt märktes det att han hade ångest över att vi hade sex utan kondom och frågade mig flera gånger om jag inte hade det. Jag svarade inte på det eftersom jag var lite irriterad på att det var han som valde och inte jag för att sedan 'be om ursäkt' genom att ha ångest. Borde verkligen sagt ifrån istället för att 'accepterat' det."


Sandras historia:

"Killen som tog min oskuld gjorde det flera gånger. Vi var alltid noga med att skydda oss, trodde jag.

När mensen inte kom på tre månader och jag fick två positiva graviditetstest började jag ifrågasätta honom. Han sa då att han hade tagit av kondomen mellan ställningar ibland av anledningen att var skönt!

Jag berättade då hur läget var och han svarade med att jag skulle göra en abort, som om det vore en självklarhet. Det var inte lätt för mig att bestämma det där och då. Jag fick sannolikt missfall efter störtblödningar.

Efter det tappade jag kontakten med honom och träffade min första pojkvän. Det blev en lättnad när jag förstod att jag inte skulle få barn med den första killen…"

Zahra berättar:

"Han trängde sig in i mig och visste att jag inte ville ligga oskyddat. Det var inte alls okej.

Den enda kommentar jag fick fick tillbaka var 'lugn, vad du är hysterisk'.

Efteråt fick jag reda på att han är en riktig player. Det var inte kul alls. Tack och lov att jag inte fick sjukdomar."

Dessie berättar:

"Jag var väldigt berusad. Jag förklarade att jag ville att vi skulle använda kondom för att jag inte har något preventivmedel. Han nickade och sa självklart.

När vi var klara sa han att han hade kommit i mig."


Bildkälla: Shutterstock

Cassandra berättar:

"Jag var 14 år och var med min första pojkvän som var 19 år. Jag hade inget preventivmedel, så jag var rädd att bli gravid men jag vågade inte säga till.

Till slut skev jag till honom 'vi borde börja använda kondom'. Jag satte därefter in en p-stav, men det tar ju ungefär en vecka innan den börjar verka. Så i början av akten viskade jag försiktigt och blygsamt 'kondom...'.

Han ifrågasatte det och tog på sig en. Men efteråt när han drog ut penisen insåg jag att det inte alls var någon kondom på, och frågar honom om det. Han svarade att 'den sprack så jag drog av den'.

Jag hade ingen aning om det. Vi hade ju fler kondomer att byta till om det var så. Efter det bad jag en eller två gånger till om att få ha kondom under sexet, men han ville inte det så jag lät bli."

Nathalies historia:

"Jag och en kille hade bestämt oss för att träffas utan våra vänner, och jag åkte hem till honom. Det ena ledde till det andra och vi hamnade till slut i hans säng. Vi var överens om att kondom skulle användas under akten. Han öppnade och satte på sig en kondom, och vi fortsatte därifrån.

Men när han kom och drog sig ut så tittar han på mig och i skrik frågar om jag har trätt av honom kondomen under samlaget. Jag fick en känsla av panik och frågade om han skämtade med mig. Hur skulle jag kunna ta av honom kondomen utan att han i så fall skulle känt mina händer runt hans snopp?

Det tog mg en stund att förstå att han har tagit av sig kondomen i mörkret och sedan tillåtit sig själv att komma i mig, utan min tillåtelse. Jag blev förbannad, tackade för mig och gick därifrån. Jag gick med på att ha sex MED kondom men inte att han skulle ta av den och komma i mig.

Efteråt kände jag mig snuskig, som en otvättad toalett där någon annan har tagit sig friheten att använda min kropp. Dagen efter sprang jag till apoteket och köpte ett dagen efter-piller och bad till högre makter att jag inte var gravid. Än idag känner jag en känsla av hat mot honom. Vi har inte setts sedan den kvällen."

Kan vara straffbart

Det är aldrig okej att göra något under sex mot någons vilja. Att ta av kondomen under sex kan betraktas som ett sexualbrott, och vara straffbart enligt åklagaren Karin Lundström Kron.

– Ett sådant beteende kan anses vara att sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande har en straffskala på böter till fängelse i högst två år, säger åklagare Lundström Kron till Nyheter24.

Läs även om 10 saker du aldrig någonsin borde göra under sex och den nya sextrenden som sveper in över Europa – som kan leda till slagsmål.

Kolla även in 15 saker vi önskar att vi hade lärt oss på sexualkunskapen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit utsatt för stealthing?
Tack för din röst!
Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela