Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Död, pengar och hot – det här behöver du veta om sommarstugemordet

Den 42-åriga kvinnan och hennes 19-åriga ex-pojkvän åtalas för mord och mordförsöket i Arboga i augusti.
1 av 3

Den 42-åriga kvinnan och hennes 19-åriga ex-pojkvän åtalas för mord och mordförsöket i Arboga i augusti.

TT

Kvinnan åtalas även för mordet på sin ex-make, och en mängd andra brott.
2 av 3

Kvinnan åtalas även för mordet på sin ex-make, och en mängd andra brott.

TT

Det var 3 augusti som kvinnans föräldrar attackerades med kniv i sömnen. Pappan avled av sina skador.
3 av 3

Det var 3 augusti som kvinnans föräldrar attackerades med kniv i sömnen. Pappan avled av sina skador.

TT

Nyheter | 28/04/2017 13:53

Det var 3 augusti i fjol som en kvinna ringde till SOS Alarm och sa att hon hade "hål i kroppen." Nu åtalas hennes dotter och hennes ex-pojkvän för mord och mordförsök.

Idag väcks åtal mot den 42-åriga Arbogakvinnan och hennes 19-åriga ex-pojkvän. De åtalas för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar. Kvinnan åtalas även för mordet på sin ex-man, som dog ett år tidigare.

Här är allt vi vet om det som i media har kallats för sommarstugemordet.

1. När det hände

Onsdagen 3 augusti 2016 tillkallades polisen till en sommarstuga i Arboga. Där hade ett par knivattackerats under natten. Den 68-åriga maken avled av sina skador.

Den 63-åriga kvinnan ringde till larmcentralen och panikslaget skrikit "Hjälp, jag har hål i kroppen" och bad polisen komma till sommarstugan i Arboga.

2. Dottern blev snabbt misstänkt

Det visade sig att paret hade attackerats i sömnen. Den 68-åriga mannens fru var till en början misstänkt för mordet, men avskrevs snabbt ifrån misstankar.

Istället riktade polisen sin uppmärksamhet åt parets då 41-åriga dotter och hennes 18-åriga sambo. De två greps på väg till Arlanda.

Paret anhölls men kunde inte häktas i brist på bevis. Och eftersom paret inte hade ett reseförbud åkte kvinnan på semester till Thailand. Senare greps paret återigen, men den här gången i Norge.

3. Bilen

Under tiden kvinnan var i Thailand släppte polisen en bild på en bil som var intressant i utredningen. Polisen har varit förtegen om vad som hittats i bilen, men bilens hjulspår kunde matchas till sommarstugan.

Enligt vittnen ska kvinnan ha rengjort sin bil väldigt noggrant dagen efter mordet, enligt VLT.

4. Häktningen

I september kunde paret till slut häktas på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

5. Båda åtalas för mord och mordförsök

Under fredagen väcktes åtal mot Arbogakvinnan och den nu 19-åriga mannen. Båda åtalas för att tillsammans och i samförstånd ha mördat kvinnans pappa, och försökt beröva mamman livet.

Av åtalet framkommer även att Arbogakvinnan har anstiftat och uppmanat ex-pojkvännen att begå brotten. Hon själv körde honom i en bil till och från brottsplatsen och lämnade över en kniv till honom.

Paret åtalas i första hand för att ha begått mordet och mordförsöket, och i andra hand åtalas kvinnan för anstiftan eller medhjälp till brotten.

6. Kan åtalas

Åklagaren yrkar nu på att 19-åringen, som har erkänt till brotten, ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige utan tidsbegränsning.

Den 42-åriga kvinnan nekar fortfarande till inblandning i brotten.

7. Kvinnan åtalas för mord på ex-maken

Den 42-åriga kvinnan åtalas även för mordförsök på sin ex-make.

Det var i augusti 2015 som hennes man, Aki Paasila, hittades död i sjön Hjälmaren vid sommarstugan.

Polisen inledde aldrig en förundersökning utan utredde händelsen som ett olycksfall, trots att han var fullt frisk. Det var först efter att försäkringsbolaget upptäckte att någon, men inte Aki själv, hade tecknat en livförsäkring med maxbeloppet 2,5 miljoner kronor i hans namn – bara månader innan han dog.

I polisförhör har Aki Paasilas mamma berättat att hennes son flyttade ifrån kvinnan redan ett halvår före han dog och att hon har hört den 42-åriga kvinnan dödshotat honom. Arbogakvinnan ska, enligt mamman, ha hotat att hänga honom.

I juni 2016 försökte kvinnan få ut pengar från livförsäkringen men nekades. Det var då försäkringsbolaget startade en utredning mot kvinnan.

Av åtalet framgår också att kvinnan har försökt få tre olika personer, varav två närstående, att döda maken.

Utredningen har visat att Aki Paasila troligtvis dränktes någon annanstans än i sjön där han hittades, skriver Expressen.

Arbogakvinnan åtalas nu för stämpling till mord alternativt grov misshandel och för mordet på maken.

8. Paret har gjort slut

Den 42-åriga kvinnan och den 19-åriga mannen ska ha varit ett par. De träffades när mannen som 17-åring kom till HVB-hemmet som kvinnan drev. Enligt källor till Expressen ska paret ha planerat att gifta sig, för att han ska få uppehållstillstånd.

Enligt uppgifter ska paret skickat hemliga lappar till varandra genom det gemensamma duschutrymmet i häktet. Men tidigare i år gjorde paret slut, enligt Expressen.

9. Andra brott

Den 42-åriga kvinnan åtalas för fler brott. Däribland grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Läs mer här om sommarstugemordet som har skakat Sverige.

Kolla även in mordfilmen som polisen släppt efter dödsskjutning – söker vittnen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.