Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga föräldrarna åtalas för vållande av sitt barns död – det här vet vi

- 09/05/2017, 13:48 -
Den 7:e augusti 2016 födde det unga paret från Kristianstad en dotter som då var fullt frisk. (Bilden till höger är en genrebild)
1 av 4

Den 7:e augusti 2016 födde det unga paret från Kristianstad en dotter som då var fullt frisk. (Bilden till höger är en genrebild)

TT Bild/Pixabay

En månad senare avled flickan, till följd av svåra skador. (Bilden är en genrebild)
2 av 4

En månad senare avled flickan, till följd av svåra skador. (Bilden är en genrebild)

Pixabay

Nu har rättegången inletts mot föräldrarna.
3 av 4

Nu har rättegången inletts mot föräldrarna.

TT Bild

2 maj 2017 lämnade åklagaren in åtalet mot de två föräldrarna, som åtalas för synnerligen grov misshandel och för vållande till annans död, grovt brott.
4 av 4

2 maj 2017 lämnade åklagaren in åtalet mot de två föräldrarna, som åtalas för synnerligen grov misshandel och för vållande till annans död, grovt brott.

TT Bild

I september avled det unga parets barn av svåra skador, bara en månad gammal. Varning för att delar av texten kan vara obehaglig att läsa.

Under gårdagen inleddes rättegången mot ett ungt par från Kristianstad, 22 och 24 år gamla.

Utifrån sett framställs de som ett ganska vanligt par, som träffades genom dataspelet World of Warcraft 2014 och har varit tillsammans sedan dess.

Enligt förundersökningsprotokollet fick de den 7:e augusti 2016 en dotter som föddes fullt frisk.

En månad senare avled hon med så allvarliga skador att läkare misstänkte att barnet hade utsatts för skador som sen ledde till hennes död.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet runt om i landet. Enligt polisens förundersökning är detta vad som har hänt.

14 augusti

Dottern är bara en vecka gammal när föräldrarna märker att barnet är illröd under tungan. De tar en bild på tungan och börjar sen googla på "hur man sköter ett nyfött barn" och gör många sökningar om amning.

Föräldrarna ringer också till Vårdguiden. Pappan säger att det ser ut som blod under tungan, men att det inte är blod och att hon bara skriker när hon ska äta.

Senare på kvällen åker familjen in till akuten, där barnet undersöks. Men de hittar ingen orsak till varför barnet är röd under tungan. Mamman vill inte hålla barnet utan lämnar henne till pappan.

De blir inlagda på sjukhuset tillsammans och barnet måste tillslut sondmatas. Mamman vill fortfarande inte ha sitt barn nära sig och båda föräldrarna får träffa en kurator vid flera tillfällen.

19 augusti

Familjen får åka hem från sjukhuset. Mamman har tagit många bilder på barnet som används som bevismaterial under rättegången. Vid den här tidpunkten ser deras dotter ut att må bra. Men på bilder från dagen efter syns blåmärken och mörkare partier på spädbarnets kropp.

De följande dagarna googlar föräldrarna på "nästäppa bäbis, kan inte andas, inte äta". Familjen har svårt att få ihop ekonomin och det saknas blöjor hemma.

24 augusti

Vid återbesöket på sjukhuset har dottern gått upp i vikt och svullnaden under tungan är borta, pappan verkar lättad i ett sms till en bekant.

De kommande dagarna hemma fortsätter föräldrarna söka på amningsråd på nätet. Föräldrarna kommer överens om att pappan ska ta hand om dottern under nätterna medan mamman sover. Pappan spelar mycket på sin dator under nätterna..

Någon dag senare kraschar pappans dator och han blir väldigt upprörd. Under rättegången beskrivs han som "i princip spelberoende".

Föräldrarna besöker BVC med dottern, som går upp i vikt dåligt. På bilder som är tagna runt den tiden ser barnet tom ut i blicken och har märken på kinden. Mamman verkar inte må bra och föräldrarna har googlat på "orsaken till plötslig spädbarnsdöd", "magsjuka hos små barn" och "nyfödd behåller inte mat".

1 september

På bilder tagna från den här tiden har flickan gulaktiga märken på kroppen och ett rejält märke på kinden. Pappan ringer och avbokar ett BVC-besök. Han nämner inget om att barnet har blåmärken och inte äter och kräks.

5 september

Mamman googlar på "blåmärke bebis" och "leukemi bebis" och oroar sig för barnets blåmärken. Hon gör också inlägg på nätet där hon söker efter hjälp i panik efter att ha upptäckt blåmärken vid revbenen.

Enligt åklagaren har mamman också googlat på "hur man blir gravid igen".

Samma dag gör familjen återbesök på BVC, men berättar inte om sin dotters blåmärken och får inte heller så många frågor från sköterskan. De lämnar besöket "utan anmärkning".

6 september

När mamman vaknar skriver hon i ett sms till pappan: "Allting ser jättehemskt ut, vill bara gråta" Hon skriver också att dottern "känns sönder".

Mamman googlar på "amning" och "leukemi". Nu har barnet har nya märken i ansiktet. Mamman har också googlat på tips om hur man redigerar bort blåmärken från bilder.

På kvällen ska föräldrarna ha installerat en app där de kan hålla koll på hur mycket barnet äter.

7 september

Barnet är en månad gammal nu. Mamman fortsätter söka på nätet om hur man blir gravid igen.

Dottern har ett märke på kinden som har blivit mörkare. Föräldrarna googlar på "blod i blöjan", "slem i halsen en månad gammal bebis" och oroar sig över att barnet äter dåligt och ska kvävas av slem. Pappan har googlat på hur länge ett spädbarn kan gå utan att äta.

Mamman ringer också till Vårdguiden igen för råd och och tips kring hur de de kan få dottern att äta.

8 september

Pappan har spelat på datorn hela natten. På morgonen går han ut för att röka och när han kommer in ser han att dottern är livlös. Han får tag i mammans telefon och ringer 112.

Under samtalet är pappan till viss del panikslagen. I bakgrunden hörs mamman, som känner på flickan för att kontrollera om hon är varm eller kall. I väntan på att ambulansen ska komma får pappan hjälp via larmcentralen att genomföra livräddningsförsök.

När barnet kommer in till Centralsjukhuset i Kristianstad får personalen igång hjärtat igen, men sen stannar det, vilket de tycker är märkligt. När det är fråga om plötslig spädbarnsdöd så brukar hjärtat inte gå att få igång igen.

Akutläkaren upplever flickan som död, gråvit, mager och med stela pupiller. De förstår snabbt att det är ett väldigt sjukt barn de har fått in och det bestäms att hon ska föras vidare för intensivvård.

9 september

Flickan skrivs in på universitetssjukhuset i Lund runt lunchtid.

Vid röntgenundersökningar av dottern upptäcks hjärnblödningar och fler än 20 gamla och nya frakturer. Hon har också en instabilitet i kroppen som gör att hon känns "sönder" när man tar i henne. Vid 17-tiden görs därför en polisanmälan för att man misstänker barnmisshandel.

Klockan 20:15 stängs respiratorn av och klockan 21:00 konstateras det att flickan har avlidit. Strax därefter grips paret.

Genom hela utredningstiden har föräldrarna nekat till misstanken om att de var vållande till sitt barns död.

Men enligt åklagaren Eva Norberg var föräldrarna i en så kallad garantställning, det vill säga att de var ansvariga för omvårdnaden av sitt barn. Och med tanke på flickans grova skador så menar åklagaren att föräldrarna har brustit i sitt ansvar att skydda barnet.

I februari 2017 ändrades brottsrubriceringen från misstanke om mord till synnerligen grov misshandel.

2 maj 2017 lämnade åklagaren in åtalet mot de två föräldrarna, som åtalas för synnerligen grov misshandel och för vållande till annans död, grovt brott.

Föräldrarna har suttit häktade under hela vintern med restriktioner och har förmodligen inte träffat varandra fram till gårdagens rättegångsstart. Där verkade de både till stor del bete sig samlat.

Föräldrarna talade inte alls under gårdagen och satt med sina försvarsadvokater mellan sig. Men vid några tillfällen under rättegången brast mamman ut i gråt, enligt Kristianstadsbladet som rapporterade på plats.

Rättegången är beräknad att pågå under åtta-nio dagar och det är många vittnen som ska höras utöver de åtalade.

Om föräldrarna döms för grov misshandel är straffet mellan fyra och tio års fängelse. Om det rubriceras som grovt vållande till annans död är straffet mellan ett och sex års fängelse.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.